Koncert med

Den Kongelige Livgardes Musikkorps

Torsdag d. 28. maj 2015 kl. 18.00

 

 

Roskilde Kloster og Gl. Roskilde Amts Garderforening er stolte af at kunne præsentere endnu en gratis udendørs koncert med Den Kongelige Livgardes Musikkorps på Roskilde Kloster torsdag den 28. maj 2015 kl. 18.00 - ca. 19.15.

 

Den Kongelige Livgardes Musikkorps giver en række smagsprøver på sit formidable repertoire.

Nenia Zenana står denne aften i spidsen for musikkorpset som gæstedirigent.

Det er lykkes for musikkorpset at formå en af Verdens førende Wagnersangere, kgl. kammersanger Stig Fogh Andersen til at stille op som solist

 

Koncerten er et led i den tradition, som begyndte i 2010, hvor Livgardens Musikkorps hvert år i august giver gratis skumringskoncert på Roskilde Kloster. De populære koncerter samler hvert år mange hundrede gæster på klosterets store græsplæne. Med forskellige dirigenter og forskellige solister har hvert år budt på nye musikalske højdepunkter. I 2014 måtte koncerten dog desværre aflyses på grund af regn, men som erstatning spiller Livgardens Musikkorps i stedet denne koncert i maj 2015.

 

Der er adgang til Roskilde Kloster via Sankt Peders Stræde 8 eller gennem Klosterparken ved Algade 31.

Koncerten er gratis.

Medbring klapstole eller tæpper til at sidde på.

 

I tilfælde af regnvejr eller varsel om regn aflyses koncerten.

En eventuel aflysning vil fremgå af hjemmesiden samt af skiltning ved portene.

 

Koncerten gennemføres med støtte fra Roskilde Kommunes Kulturpulje

______________________________________________________________________________

 

 

”PRO REGE ET GREGE” - ”FOR KONGE OG FOLK”.

Sådan lyder Den Kongelige Livgardes motto. Dette reflekteres stadig i Livgardens to hovedopgaver, dels tjenesten for Kongehuset og dels deltagelsen i de internationale militære operationer. Til Livgarden er knyttet et af forsvarets tre musikkorps, Den Kongelige Livgardes Musikkorps.

 

ET MODERNE MUSIKKORPS MED RØDDER I ENEVÆLDEN

Den Kongelige Livgarde blev oprettet i 1658 af Danmarks første enevældige konge, Frederik III, og til Livgarden hørte et militærorkester bestående af 3 fløjter og 12 trommer. Musikkorpset kunne således for tre år siden - sammen med Livgarden - fejre sit 350-års jubilæum, hvilket gør orkestret til verdens ældste af sin art.
Den Kongelige Livgardes Musikkorps er vel mest kendt for sin deltagelse i de traditionsrige vagtparader med gallauniform og bjørneskindshue, hvor vagten føres til og fra Amalienborg. En sand kulturskat af marchmusik kan således høres 6 dage om ugen fra december til påske samt lejlighedsvis resten af året. Musikkorpset spiller endvidere til arrangementer ved hoffet, og leverer blandt andet taffelmusikken ved de kongelige middagsselskaber. I Forsvarets regi til bruges Livgardens Musikkorps hyppigt til militære parader og begivenheder.

Men når de officielle pligter er overstået, nyder musikerne at spille for et bredere publikum ved koncerter i Tivoli, i kirker og foreninger, ved støttearrangementer osv. Så kan man høre dem i meget varieret selskab med Poul Dissing og Caroline Henderson, Preben Kristensen og mange andre med alt fra opera til musicalnumre, og fra guldaldermusik til jazz og pop.
Men traditionen fornægter sig ikke; ”koncerttøjet” er altid den blå eller røde gallauniform, og intet program uden en march.

Den Kongelige Livgardes Musikkorps er i dag et 36 mands stort professionelt harmoniorkester bestående af træblæsere, messingblæsere og slagtøj med et bredt funderet repertoire. Det er det eneste professionelle orkester af sin art i Danmark og musikerne ansættes altid efter hård konkurrence.

 

ROSKILDE KLOSTER

Roskilde Klosters ældste bygning blev opført som herregård omkring 1565 og er delvist opført med genbrugsmaterialer fra det Sortebrødrekloster, der lå på grunden fra 1231. Bygningen er den ældste i Roskilde by, som stadig anvendes til beboelse. I 1699 oprettedes et adeligt jomfrukloster på stedet og det fungerede helt frem til 1974.

Klosteret er i dag en stiftelse med to formål; dels formidling af klosterets fantastiske kulturværdier og dels boligudlejning med ni lejemål, som udlejes på rimelige vilkår.

Roskilde Kloster er en enestående kulturhistorisk perle midt i Roskilde. Klosteret lægger vægt på, at bygninger og anlæg skal være tilgængelige for interesserede besøgende. Klosteret kan således besøges såvel på forudbestilte grupperundvisninger som ved individuelle rundvisninger i Påsken og i skolesommer­ferien.

 

GL. ROSKILDE AMTS GARDERFORENING

Garderforeningerne giver gamle gardere mulighed for at genopleve og fastholde kammeratskab, sammenhold, korpsånd og traditioner, som man lærte at værdsætte under tjenesten ved Den Kongelige Livgarde.
Gl. Roskilde Amts Garderforening kunne i 2010 fejre sit 100-års jubilæum. Trods alderen er foreningen fuld af liv og har hvert år en lang række arrangementer - internt og eksternt; alt med det formål at støtte Kongehuset, Livgarden og at værne om kammeratskabet mellem gamle gardere.

Foreningen har godt 200 medlemmer.

 

STIG FOGH ANDERSEN

Tenoren Stig Fogh Andersen er født 24. februar 1950 i Hørsholm.

Efter at have studeret ved musikkonservatorierne i Århus og København sang han i Bayreuth og debuterede som operasanger på Den Jyske Opera i 1978. Han har været solist på Det Kongelige Teater siden 1980, hvor han har sunget et bredt repertoire af danske, tyske, engelske, italienske og slaviske operaer. Han er en af verdens mest efterspurgte Wagner-sangere. Han har sunget alle Wagners store tenorpartierværet i New York, Zürich, Berlin, München, Houston, Budapest, Madrid,Mannheim, London, Tokyo, Köln, Helsingfors, Buenos Aires, Torino, Amsterdam, Rom, Seattle og Chicago.

Karrieren tog fart i 1994 med Siegfried i Richard Wagners Nibelungens Ring på Den Jyske Opera. Han har sunget rollen som Siegfried mere end 150 gange i vidt forskellige opførelser på verdens store operascener. Foruden Wagner synger Stig Fogh Andersen et bredt repertoire fra barok over romantikkens lieder til moderne klassisk musik, og han har indspillet flere cd'er.

I 2006 debuterede han som instruktør med iscenesættelsen af Bent Lorentzens kammeropera Kain og Abel.

Han har været kunstnerisk leder af Festspillene i Østermarie siden 1998.

I 2007 modtog Stig Fogh Andersen Bikubens hæderspris ved uddelingen af Årets Reumert. I 2009 blev Stig Fogh Andersen æreskunstner i Østermarie. I 2010 modtog han Wilhelm Hansens Pris.

 I 2006 blev Stig Fogh Andersen af Hendes Majestæt Dronningen udnævnt til kongelig kammersanger.

 

NENIA ZENANA

Nenia Zenana (f. 1966) har været dirigent for Akademisk Kor og Akademisk Orkester siden sommeren 2000. Hun er en af de få kvindelige dirigenter i Danmark. Nenia Zenana er uddannet i klaver og direktion fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og hun har tidligere dirigeret bl.a Elverhøjkoret og symfoniorkesteret DUSIKA. Hun har været chefdirigent for DR-pigekoret. Hun er den sjælelige drivkraft i Akademisk Kor og lægger stor personlig fortolkning i de religiøse oratorieværker.

Nenia Zenana har arbejdet tæt sammen med Sebastian. Hun var kapelmester og korarrangør på Mastodonternes opsætning af Sebastians musical "Klokkeren fra Notre Dame", som blev opført i Cirkusbygningen i marts 2002.

Foruden at dirigere underviser Nenia Zenana i hørelære på Musikvidenskabeligt Institut.

 

 

Se klip fra koncerten HER

Se klip fra tidligere koncert på Roskilde Kloster her