top of page

Hans Matthison Hansen Orgelet

IMG_9245.JPG

Det restaurerede orgel opstillet i klosterkirken

Domorganist Hans Matthison-Hansen (1807 - 1890)

I Klosterkirken står et smukt lille orgel, som man kunne tro var bygget til kirken.

Det er det ikke! Det har faktisk kun stået i kirken fra 1998.

 

I tidligere tider har der næppe været musikledsagelse til gudstjenesterne i klosterkirken, og senere har der været forskellige improviserede løsninger. I 1980-erne stod der et elektronisk orgel i koret, - og det har næppe virket helt autentisk i det gamle kirkerum, som er indrettet i 1701.

 

Derfor opstod ideen til at skaffe klosterkirken et mere passende orgel hos en gruppe ildsjæle fra Himmelev Menighedsråd.

Den tidligere organist ved Himmelev Kirke, Bjørn Dahl (senere borgmester i Roskilde), var blevet opmærksom på, at Hans Matthison-Hansens gamle husorgel lå opmagasineret på Roskilde Museums depot i en lade i Ramsølille.

Hans afløser organist Bente Harbo og en række partnere, blandt andre direktør Frank Birkebæk og Mette Høj fra Roskilde Museum, daværende menighedsråsformand Hans Jørgen Skovgaard Jensen, orgelkonsulent Henrik Fibiger Nørfelt, orgelbygger Gunnar Fabricius Husted  og klosterforvalter B.W. Andersen kastede sig over sagen, og efter 8 års arbejde og velvillig støtte fra en række fonde kunne man d. 18. oktober 1998 indvie det nyrestaurerede orgel i Klosterkirken.

 

Orgelet var stærkt medtaget efter opholdet i laden og måtte gennem en omfattende restaurering hos orgelbygger Husted. Donationer fra blandt andet Otto Wroblewskis Fond, Augustinus Fonden og Unibank indbragte de knap 700.000 kr., som projektet kostede.

 

Orgelet ejes stadig af Roskilde Museum, men er udlånt på ubestemt tid til Himmelev Menighedsråd med henblik på opstilling i Klosterkirken.

Her passer det perfekt i størrelse og udseende og lyden er meget smuk og harmonisk til det lille kirkerum.

 

Hans Matthison-Hansen var domorganist i Roskilde Domkirke i perioden fra 1832 til 1890, en helt usædvanlig lang ansættelsesperiode på 58 år. Og hele hans historie er i øvrigt ganske usædvanlig.
Orgelet - som var en gave fra hans beundrere - stod oprindeligt i hans hus i Bondetinget.

 

Læs hele historien om Matthison-Hansen og hans orgel i en artikel af organist Bente Harboe fra "Jul i Roskilde" 1998.

Klik HER

På billedet ses Matthisons-Hansens orgel opstillet i stuen.

På grund af den lave loftshøjde har der ikke været plads til orgelets krone, som imidlertid var bevaret, og nu er placeret på sin rette plads på toppen af orgelet.

Matthisson-Hansen orgelet gik i i 1890 i arv til sønnen Waage Weise Mathisson-Hansen. Efter dennes død i 1911 blev orgelet opstillet i Pedersborg Kirke ved Sorø.

Her stod det som vist på billedet ind til 1971, hvor det blev nedtaget og afleveret til Roskilde Museum.
Her var det opmagasineret på museets depot i Ramsølille ind til 1998, hvor det fandt sin - forhåbentlig - endelige placering i Roskilde Klosters kirke.

Detalje af orgelets udsmykning med fint træskærerarbejde.

Denne messingplade er monteret på orgelet:

 

Til Kirkemusikkens Troe Dyrker H. Matthison Hansen i anledning af hans Embedsjubilæum som Organist ved Roskilde Domkirke den 31. Jan. 1857 fra Venner af ham og hans Kunst.

bottom of page