Nyheder
Lysfest 2021
Årets lysfest på Kulturstrøget bliver ikke som den plejer.
På grund af Coronarestriktionerne bliver der ikke noget samlet optog eller andre arrangementer, der samler mange mennesker.
I stedet oplyser de enkelte institutioner på Kulturstrøget deres egne bygninger hele ugen 25 - 29. januar i tidsrummet kl. 16 - 22.
I hver ende af Kulturstrøget bliver der en større kunstnerisk lysinstallation. På Stændertorvet en stor lysvifte og i Bibliotekshaven en installation med navnet "Lysekko".
Havnet henviser til det lysekko, der fremkommer fra en uddøende stjerne, en supernova.
Dette forbinder til Tycho Brahe, den berømte danske astronom, som i 1572 netop opdagede en sådan uddøende stjerne - som han mente måtte være en ny stjerne på himmelen. Han beskrev sin opdagelse i den berømte bog "De Nova Stella".
Denne meget sjældne og værdifulde bog er en del af Karen Brahes Bibliotek, som ejes af Roskilde Kloster. Biblioteket indeholder en fantastisk mængde enestående og værdifulde bøger og håndskrifter. Bøgerne er deponeret i sikrede lokaler uden for klosteret.
Se mere om Karen Brahes Bibliotek HER
Klosterkirkens restaurering
Første fase af klosterkirkens renovering er nu færdig.
Projektet omfattede fra start en grundig restaurering af Klosterkirkens alter og prædikestol.
Begge dele er tyske bruskbarok-arbejder fra sidste halvdel af 1600-tallet. Prædikestolen og især alteret var i meget dårlig stand, - afslåede dele, dårlige samlinger, træet gråt og beskidt, forkerte overfladebehandlinger og ringe forgyldninger.
Alt dette er nu over mange måneders arbejde dels i kirken og dels på værksted hos Maleri-konserveringsværkstedet i Jægerspris blevet sat i stand.
Det viste sig, at alteret på hårdhændet vis var sammensat af mange forskellige dele fra forskellige kirkeeffekter. Disse er ved restaureringen blevet samlet på en håndværksmæssig forsvarlig måde.
I forbindelse med projektet, blev der mulighed for at restaurere kirkens lille kor. Her er korgulvet blevet flyttet ned i samme højde som kirkens almindelige gulv, og knæfaldet er blevet skåret frit og restaureret meget smukt med fine lister og ådringsmalet lige som kirkebænkene.
Endelig har der været en hel del murerarbejde på skorsten, gavlvæg og loft, som efterfølgende er blevet malet.
Nu er klosteret i gang med at søge fondsmidler til næste fase af projektet, hvor hele kirkerummet og resten af inventaret gerne skulle kunne totalrenoveres.
Gudstjeneste i klosterets Riddersal
Klosterkirken er under renovering.
Der arbejdes med restaurering af alter og prædikestol.
Men som altid dukker der en masse følgearbejder op, når man begynder på et lille projekt.
Klosteret har med tilladelse fra Slots- og Kulturstyrelsen besluttet at sænke alteret ca. 20 cm, så det ikke står presset helt op mod loftet. Det opnås ved at sænke det forhøjede korgulv til samme niveau som resten af kirkegulvet. Det betyder så, at knæfaldet skal ændres, hvilket er en større snedkeropgave.
Da alteret alligevel er ude, har klosteret renoveret skorsten og gavlvæg bag alteret samt repareret det gamle loft oven over alteret.
Alt i alt en større omgang, som har umuliggjort gudstjenester i Klosterkirken i oktober og november.
Klosteret påregner at vi fra gudstjenesten i december er tilbage i de vante omgivelser i Klosterkirken.
Ved Allehelgensgudstjenesten d. 1. november prædikede Sognepræst Marianne Maagaard.
Efterår i Klosterhaven
Lige nu er der de flotteste efterårsfarve i Klosterhaven.
Ginkoen er stadig grøn Rødbøgen er brun og Papegøjebusken er grøn, rød og orange.
Klosteret har i øvrigt fået opmålt en del af sine træer med henblik på vurdering af alderen.
Det er ikke en eksakt videnskab, men det bedste bud er:
-
Ginkoen: Ca. 130 år
-
Robinen: Ca. 275 - 300 år
-
Valnødden: Ca. 130 år
-
Alm Bøg: Ca. 140 år.
-
Rødbøgen: Ca. 300 år
-
Største Kastanje: Ca. 200 år.
Figaros Bryllup i klosterets riddersal
Opera Hedeland kunne ikke gennemføre de planlagte operaforestillinger i i friluftsteateret i august på grund af Corona-pandemien. Og derfor heller ikke den planlagte børneopera.
Nu har Opera Hedeland besluttet at lave en forkortet udgave af Mozarts Figaros Bryllup, som livestreames til skoleklasser i hele området. - Men alle kan se med på denne glade forestilling.
Prøverne og videooptagelserne finder sted over fire dage i Roskilde Klosters riddersal, som danner en autentisk og tidstypisk ramme om den populære opera.
Selvom forestillingen er rettet mod skoleelever, opfordrer Operachef Claus Lynge alle musikinteresserede til at følge med, når den streames.
”Det bliver en Mozart-opera ud over det sædvanlige, og for folk der har set Figaros bryllup før, kan det være sjovt at se denne helt alternative og meget underholdende fortolkning”, siger Claus Lynge.
Operaen streames via Youtube, Vimeo og Facebook den 6. november kl. 10-11. Links til streaming publiceres på operahedeland.dk i god tid inden streamingen.
Nye Corona-regler for Klosterkirken
Der er kommet nye Corona-restriktioner.
Kirkens lokaler er undtaget reglerne om forsamlingsloft. 10-personers reglen gælder kun uden for kirkens lokaler.
Du skal fremover bære mundbind når du kommer i kirke eller til arrangementer i Klosterkirken. Mundbindet skal bæres når du kommer ind og går hen til din plads. Det skal ligeledes bæres, når du forlader din plads og går rundt eller forlader stedet igen. Når du sidder på stol eller bænk, skal du ikke bære mundbind.
Vi har ikke ressourcer til at forsyne alle med mundbind; man må selv tage ét med hjemmefra!
De nye regler får også betydning for kirkekaffen efter gudstjenesterne. På grund af det nye forsamlingsloftet er det i praksis umuligt at gennemføre kirkekaffen, og den er derfor aflyst ind til videre.
I kirken kan du stadig blive bedt om at sidde et bestemt sted - vi prøver nemlig at få plads til så mange, som muligt, og når vi skal holde to meters afstand under salmesang, er det lidt af et puslespil.
Fornemt udlån af klosterordener
Ordenshistorisk Selskab besidder en større samling ordener, herunder ordenstegn fra de danske adelige jomfruklostre samt et enkelt fra hertugdømmerne.
Roskilde Kloster og Ordenshistorisk Selskab har aftalt et længerevarende udlån af disse klosterordener.
Klosteret ser med stor glæde på denne flotte gestus, og ordenerne er nu udstillet i Riddersalen, hvor alle gæster på rundvisningerne kan se den fine samling, som omfatter Vemmetofte, Gisselfeldt, Vallø, Odense, Støvringgård, Roskilde og St. Johannis i Slesvig.
Samlingen vil på bedste vis bidrage til Roskilde Klosters formidling af de adelige jomfruklosters kulturhistorie.
På billedet lægger formanden for Ordenshistorisk Selskab, Sven Philip Jørgensen sidste hånd på udstillingen.
Renovering af Klosterkirkens alter
Klosterkirkens prædikestol og alter har i længere tid trængt til en større renovering og konservering. Prædikestolen er allerede blevet istandsat med total afrensning af alt træværk, nyforgyldning og restaurering af lydhimlen.
Nu er turen kommet til alteret, hvilket er en noget større proces. Til gengæld kan alteret skilles og udtages, så det kan komme på værksted hos Maleri-konserveringsværkstedet i Jægerspris.
Samtidig vil klosteret ændre korforhøjningen, så alterbordet kan komme ned i niveau med kirkegulvet. Derved kan alteret sænkes ca. 20 cm, hvilket vil give en stor forbedring af hele kirkens udtryk, idet alteret ind til nu har stået med toppen ca. 1 cm fra loftet. Det har givet et meget "duknakket" indtryk, især fordi alterets topstykke har måtte bukkes fremad for at finde plads.
Dette forhold - samt fundet af gamle beslag på alteret, som ikke er i brug i klosterkirken - bestyrker i øvrigt klosterets formodning om, at alteret er ældre end jomfruklosterets oprettelse i 1699, og altså har siddet et andet sted, før det blev monteret i klosteret.
Renovering af klosterporten
Klosteret har mange fine smedejernsarbejder. De fleste er udført nogenlunde samtidig med opførelsen af den nye beboelsesbygning, Damerne Fløj i 1907.
Med tiden er der sket en del korrosion og afskalning af maling. Nogle dele var så rustne, at de skal fornyes for at sikre den fortsatte overlevelse. Ikke bedre blev det, da en ukendt lastbil påkørte smedejernsporten i Sankt Peders Stræde med omfattende skader til følge.
Også de to stifterinders våbenskjolde var efterhånden så medtagne af vind og vejr, at de skal restaureres hos vores konservator.
Så måtte klosteret finde finansiering til renovering af porten og de fire tilhørende murværn i murbuerne ved siden af porten. Desuden har der i lang tid været problemer med den lille låge mod Klosterparken, som konstant bliver udsat for hærværk, - så den måtte også til reparation. Det bliver således et ganske omfattende projekt.
Det er firmaet Smededesign i Gevninge, der står for den store opgave med at reparere, oprette, sandblæse og male alle smedejernsemnerne, mens Maleri-konserveringsværkstedet står for våbenskjoldene.
Heldigvis har venlige fonde og foreningen Roskilde Klosters Venner bidraget substantielt til projektet, så vi i løbet af en måneds tid får en helt nyrenoveret port mv. hjem igen.
Nu har delene ikke været afmonteret i over 100 år, så vi satser på, at denne renovering betyder, at der ikke skal så omfattende arbejder til de næste 100 år!
Vinduesrenovering
Klostret har tidligere renoveret samtlige forsatsvinduer på de store vinduer i 8 lejligheder i Damernes Fløj.
Nu har Slots- og Kulturstyrelsen givet lov til at bruge et mere moderne forsatsglas på en række små vinduer i køkkener og badeværelser i lejlighederne. Systemet, som hedder Optoglas, består af en hærdet glasrude, som monteres på det originale vindue med gammeldags hængsler, anverfere mv.
Det betyder, at løsningen er næsten usynlig, og samtidig følger glasset det oprindelige vindue udad, når vinduet åbnes. På den måde undgår man ulempen ved det traditionelt forsatsvindue, som åbner indad. Det er ganske praktisk i de ret små køkkener og badeværelser, hvor der mange steder er borde eller vaske foran vinduet.
Fuld fart på rundvisningerne igen
På trods af Corona-krisen, er der kommet god gang i klosterets rundvisninger.
Desværre har det været nødvendigt at reducere gruppestørrelserne til det halve, så selv om vi har lagt en del ekstrarundvisninger ind, kommer vi ikke helt op på det sædvanlige besøgstal.
Pt. kan vi maksimalt have 15 gæster pr. gruppe, og der kan vises to grupper rundt på samme tid.
Der er stadig mulighed for at komme på spændende rundture for individuelle gæster i sensommeren.
Onsdagene d. 9/9 og 16/9 er der særrundvisninger i forbindelse med GOLDEN DAYS-festivalen. Her på klosteret bliver temaet: "Ung i Kloster".
I ugen 17 - 22. august byder klosteret i samarbejde med Realdania inden for til en spændende rundtur i haven og et godt glas vin. Dette arrangement er ganske gratis! Alle disse særrundvisninger er nu helt udsolgt!
Klosteret har offentlige rundvisninger igen i påsken 2021, men vil forsøge at lave nye tiltag inden da.
Men der er altid mulighed for at bestille en grupperundvisning (min. 10 personer).
Forsinket generalforsamling i Roskilde Klosters Venner
Den planlagte generalforsamling i april måned i Roskilde Klosters Venner måtte desværre aflyses på grund af Corona-restriktionerne.
Nu vælger bestyrelsen at gennemføre årets generalforsamling, men naturligvis under overholdelse af de gældende retningslinjer. Det betyder desværre, at der er plads til lidt færre deltagere, end normalt.
Derfor er der tilmelding pr. e-mail til foreningens sekretær efter "først-til-mølle" princippet og en begrænsning på 45 deltagere.
Generalforsamlingen finder sted onsdag d. 23. september kl. 19.00 i Riddersalen på Roskilde Kloster.
Der er allerede tilmeldt det maksimale antal deltagere. Venteliste hos sekretæren.
Se flere oplysninger om foreningen; Tryk på knappen nedenunder!
Sommerrundvisninger
Klosteret har været helt lukket ned under Corona-pandemien, men nu har myndighederne givet kulturinstitutionerne lov til at åbne igen.
Det bliver ikke helt på samme måde, da klosteret naturligvis følger alle retningslinjer vedrørende hygiejne, social afstand og antal gæster pr. kvadratmeter.
Vi kan desværre kun have 15 gæster pr. rundvisning.
Sommerundvisningerne finder sted hver onsdag fra 1. juli til 5. august.
Vi sætter løbende rundvisningerne til salg, efterhånden som der bliver udsolgt på de allerede udbudte.
KULTURMINISTERIET GIVER RABAT PÅ 50% AF ENTRÉPRISEN I SKOLESOMMERFERIEN FREM TIL 9. AUGUST.
Sommerrundvisningerne blev lynhurtigt udsolgt, - inklusive de ekstra rundvisninger, klosteret fik indlagt.
Alternativ til påskegudstjeneste i en Corona-tid
For mange af klosterbeboerne er kirkegang en fast tradition, og især på kirkens største festdag - Påskedag - er det meget underligt ikke at kunne komme i kirke.
Det blev derfor foreslået, at klosteret lavede et alternativ til påskehøjmessen, og det var der absolut stemning for.
Påskedag kl. 11.30 mødtes en del af klosterbeboerne i klosterhaven, hvor portneren havde arrangeret stole og borde - naturligvis med behørig afstand, afspritning etc.
Her holdt vi en kort privat andagt med musik af en af klosterbeboerne, som er tidligere domorganist, læsning af påskeevangeliet ved klosterforvalteren, bøn ved en anden beboer, som er pastor emeritus og salmesang.
En meget anderledes påskefejring, men hyggelig og stemningsfuld.
Til slut var der kirkekaffe og hjemmebag, som klosterforvalterens hustru stod for.
Festgudstjeneste og reception i a.a. Roskilde Klosters 325-års oprettelsesdag - Dronning Margrethe deltog
21. april 2024
Roskilde Klosters 325-årsoprettelsedag d. 18. april 1699 blev markeret søndag d. 21/4.
I smukt solskin ankom Hendes Majestæt Dronning Margrethe til Roskilde Kloster kl. 11.30. Dronningen blev modtaget af klosterets bestyrelse, sognepræst og klosterforvalter.
Herefter startede festgudstjenesten i Klosterkirken, hvor sognepræst Jarl Ørskov Christensen prædikede for de 60 indbudte gæster, som omfattede byens øvrighed med borgmester og biskop i spidsen, repræsentanter for de mange fonde, der støtter klosteret, ledelserne fra de øvrige adelige jomfruklostre på Sjælland, klosterets venner og klosterbeboerne.
Efter gudstjenesten gik man til Riddersalen, hvor der var reception med små delikatesser til frokost.
Alle gæster fik mulighed for at hilse på Dronningen og en række af gæsterne havde også en samtale med Majestæten.
Roskilde Klosters 325-års oprettelsesdag - Dronning Margrethe deltager
12. april 2024
For 325 år siden, d. 18. april 1699 konfirmerede Kong Christian d. 5. med sin underskrift og segl oprettelsen af Roskilde adelige Jomfrukloster.
325-års oprettelsesdagen fejres søndag d. 21. april for indbudte gæster med festgudstjeneste i Klosterkirken efterfulgt af en reception i Riddersalen.
Hendes Majestæt Dronning Margrethe har givet tilsagn om at deltage i arrangementet.
I fejringen deltager blandt andet Roskildes borgmester, biskoppen over Roskilde Stift, Roskildes domprovst, repræsentanter for øvrige adelige jomfruklostre, repræsentanter for fonde, som har støttet klosteret, venner af klosteret samt klosterets bestyrelse, beboere og ansatte.
Roskilde adelige Jomfrukloster er stiftet i 1699 som Danmarks første adelige jomfrukloster af to adelsenker, Margrethe Ulfeldt, enke efter Danmarks store søhelt, Niels Juel og Berte Skeel, enke efter krigshelten Niels Rosenkrands. I 1974 fusionerede Roskilde adelige Jomfrukloster med Odense adelige Jomfrukloster stiftet af Karen Brahe i 1716.
Nyt køkken
1. marts 2024
I klosterets Hovedbygning er der et anretterkøkken, som bruges i forbindelse med klosterets arrangementer, fejring af beboernes mærkedage og ved udlejning af Riddersalen til arrangementer for private eller firmaer.
Køkkenet stammer formentlig fra midt i 70'erne, så det var total nedslidt. Ovenikøbet var linoleumsgulvet gennemslidt og slået fra, og der har formentlig ikke været malet siden køkkenet blev installeret. Desuden var køøkkenet ikke blot upraktisk, men også uhygiejnisk.
Vi ryddede selv køkkenet ind til de bare vægge og plankegulv, spartlede, malede lofter, vægge og træværk og gjorde klar til installation af det nye køkken. Inden da fik vi lagt yderligere strøm ind, flere stikkontakter og ny belysning. Gulvet blev belagt med linoleum i svejste baner.
Herefter blev køkkenelementer fra Invita monteret, og ovn, kogeplade og opvaskemaskine fra Miele blev installeret.
Nu har klosteret - takket være flere flotte donationer og støtte fra Roskilde Klosters Venner - et moderne, velfungerende og rengøringsvenligt køkken.
Munkesten
21. februar 2024
Slots- og Kulturstyrelsen nedlægger sit materialedepot og spurgte derfor de fredede bygninger, om man var interesserede i de gamle byggematerialer.
Vi fik 166 stk. originale, håndbrændte munkesten fra Middelalderen i lidt forskellig størrelse. Hvis man skal købe dem, kan det hurtigt løbe op i små 100 kr. pr. stk.
Portneren og klosterforvalteren hentede de 1,2 tons munkesten i Virum og har med håndkraft fordelt dem i rummet under trappen i Hovedbygningen og i kælderen under Damernes Fløj.
Hver sten vejer godt 6 kilo. Den eftermiddag behøvede vi ikke gå til styrketræning!
Så nu har vi ”reservedele” til Hovedbygningens murværk mange år frem i tiden.
Vi har i øvrigt også en pæn portion af de nyere munkesten, der i 1907 blev brugt til at bygge Damernes Fløj, så også her er vi godt rustede til fremtidige renoveringsprojekter.
Lysfest 2024
4. februar 2024
Lysfesten 2024 blev igen en stor succes med masser af gæster på kulturstrøgets institutioner.
Roskilde Kloster havde flere aktiviteter på aftenen.
Hele hovedbygningen var oplyst med rødt lys, som kunne ses helt ned fra Sankt Olsgade og som trak rigtig mange gæster op gennem klostergården. Da det store, spektakulære optog kom gennem klostergården var der en meget flot opvisning af ildkunst med en lille kunstnergruppe og over klosterets store plæne han et kæmpe lyskunstværk "DIVA", som var udført som en kæmpegople af genbrugsplast og belyst med ledkæder. Kunstværket - udført af kunstneren Maj D - blev hængende 14 dage efter lysfesten for at skabe lidt ekstra lys i februarmørket.
Vinduer
14. oktober 2023
Roskilde Klosters bygninger har i alt 257 vinduer i alle forskellige størrelser.
Vedligeholdelsen af dem er en evig proces.
Desværre har mange af vinduerne - især de syd- og østvendte - vist sig at have betydelige rådskader. Fra 2022 har klosteret koncentreret vedligeholdelsesmidlerne til vinduesrenovering. I efteråret 2023 er man kommet igennem 4/5 af de mange vinduer. I 2024 håber vi, at de sidste vinduer i Kirkefløjen og klosterforvalterboligen også kan sættes i stand.
Men det er en voldsomt dyr proces, når vinduerne er flere hundrede år gamle og skal renoveres efter helt specifikke metoder bestemt af fredningsmyndighederne. De værst angrebne af de helt store vinduer kan løbe op i ca. 40.000 kr. pr. stk. med snedkerreparationer, maling ind- og udvendigt med linoliemaling samt stopning med tjæret værk og fugning med kalkmørtel. Heldigvis er der også vinduer, især på nordsiden, som er i bedre stand og kræver betydelig færre snedkerreparationer.
Projektet kan kun gennemføres med betydelig støtte fra mange almennyttige fonde.
Kildevandring
14. september 2023
Roskilde Rotary Klub har sammen med Nationalpark Skjoldungernes Land igangsat et projekt om Roskildes mange kilder, "KILDERNES BY - ROSKILDE".
Det skal skabe nyt liv omkring de mange historiske kilder i byen som rekreative åndehuller og som attraktive turistmål.
En hjørnesten i projektet er formidling af kilderne som naturfænomen og som kilde til byens dagligliv og erhvervsliv gennem århundreder.
Projektgruppen har netop udgivet en bog om Roskildes mange kilder, og havde i den forbindelse inviteret Roskilde Klosters Venner på en utroligt spændende kildevandring fra Lovisekilde i øst til Sankt Ibs Kilde, hvor arrangementet sluttede med et glas vin og en beretning om projektets videre fremdrift, som bl.a. indebærer fondssøgning med henblik på at skaffe midler til at renovere og forbedre kilderne og deres nærområder.
En meget spændende og givende aften under kyndig ledelse af Gorm Bruun Hansen og Henrik Denman, de to forfattere til bogen samt Leif Hansen, primus motor fra Roskilde Rotary Klub.
Over 30 medlemmer af Roskilde Klosters venner fik et godt indblik i projektet og en stor kulturel og naturmæssig oplevelse.
Karen Brahes Bibliotek
13. september 2023
Roskilde Kloster ejer et af Danmarks enestående privatbiblioteker, Karen Brahes Bibliotek.
Biblioteket har sit navn efter stifterinden af Odense adelige Jomfrukloster, Karen Brahe.
Samlingen er på ca. 3.400 trykte bøger og ca. 1.150 håndskrifter.
Karen Brahes Bibliotek må som kulturværdi karakteriseres som værende umistelig og af enestående national betydning. Dette understreges af, at Karen Brahes Bibliotek i 2012 blev nomineret til optagelse i UNESCO's "Memory of the World Register".
Karen Brahes Bibliotek kan benyttes af forskere efter aftale med Roskilde Kloster, hvilket sker i ganske betydeligt omfang. Karen Brahes Bibliotek samarbejder i den forbindelse med en lang række danske og udenlandske forskere og kulturinstitutioner om de unikke bøger.
Senest har biblioteket haft besøg af en større gruppe forskere fra Hollands Nationalbibliotek, som med stor iver registrerede hollandske udgivelser i biblioteket.
Ved den lejlighed fandt man en hollandsk bog, som kun findes i Karen Brahes Bibliotek, altså et unikaværk.
Klosterforstanderforeningens Årsmøde 2023
3. september 2023
I Danmark eksisterer en række klostre og stiftelser, der ligesom Roskilde Kloster fungerer som en slags boligfælleskab for ældre. 14 af disse klostre er medlemmer af "Foreningen af forstandere for de historiske Stiftelser i Danmark" (eller "Klosterforstanderforeningen"). Foreningens primære formål er at skabe et forum for faglige drøftelser mellem forstanderne, som ofte er lidt alene på deres kloster og alene med problemer, der kan opstå i forhold til myndigheder, beboere, bygningsvedligehold, regnskab mv. Mange af klosterforstanderne har et andet job som deres primære, og der findes ingen uddannelse, som leder frem til stillingen. Der er da også vidt forskellige uddannnelsesmæssige baggrunde hos de 14 forstandere.
Foreningen holder hvert år et møde, hvor man har generalforesamling, faglige drøftelser og socialt samvær. Det sidste gør, at det er ulige meget nemmere for en ny klosterforstander at gribe fat i en ældre kollega for at få gode råd om driften af klosteret.
I år blev mødet holdt med delt værtsskab mellem de to klostre i Roskilde, Duebrødre Kloster og Roskilde Kloster.
Schubertiadekoncert
24. august 2023
Endnu en gang henlagde Schubertselskabet en af schubertiadekoncerterne til Riddersalen på Roskilde Kloster.
Den spændende blæserkvintet, V Coloris - med rødder i Danmark, Førøerne og Rumænien - gav en flot koncert med et utroligt varieret program.
Der blev spillet værker af Ligetti, Schubert, Vagn Holmbo, Lipatti og Bartok.
V Coloris bevæger sig musikalsk fra klassisk over folkemusik til helt ny musik.
Et spændende bekendtskab, som begejstrede en stopfyldt riddersal.
Livgardens Musikkorps
23. august 2023
For 14. år i træk spillede Den Kongelige Livgardes Musikkorps sensommerkoncert på Roskilde Kloster.
Trods en lidt skummel vejrudsigt og en ret kølig aften mødte ca. 550 glade koncertgæster op og indtog klostergården og den store græsplæne.
Livgardens Musikkorps var i den sædvanlige storform og imponerede alle med sin kunstneriske formåen og enorme spændvidde fra klassiak over Jazz til militær marchmusik.
Musikkorpset havde allieret sig med en gæstedirigent, den norske Reid Gilje, og havde taget den kendte sanger og entertainer Michael Carøe med som solist.
Publikum var begejstrede og klapsalverne drønede, da koncerten på traditionel vis blev afsluttet med den fejende flotte Kong Frederik IX´s Honnørmarch.
Sommerrundvisninger - 2023
25. juli 2023
Roskilde Klosters rundvisninger bliver meget ofte rost af gæsterne. Mange er så venlige, at de giver klosteret bedømmelse på Google, hvor vi har 4½ stjerne - det er ikke så ringe endda.
Vores populære sommerrundvisninger er helt udsolgt frem til medio august, hvor den sidste finder sted. På alle rundvisningerne har der været fuldt hus med 25 gæster - som er vores maksimum.
Vores system med, at man skal købe billet på forhånd, har været en rigtig god ide, både for gæsterne, som ikke skal gå forgæves, og for klosteret, som på forhånd kan planlægge på to udsolgte rundvisninger hver onsdag i skolesommerferien.
Desværre er der her hen mod slutningen, hvor alle billetter forlængst er solgt, altid nogle gæster, som kommer i tanke om, at de da også gerne ville på rundvisning.
Det er der så alligevel en alternativ mulighed for:
Søndag d. 20. august har vi to særrundvisninger i anledning af Herregårdenes Dag. Her er der stadig billetter. Og på de to rundvisninger får man ovenikøbet et glas vin i Riddersalen som afslutning på turen.
Vinduer - årets store vedligeholdelsesprojekt
25. juli 2023
Roskilde Klosters fredede bygninger kræver konstant vedligeholdelse, renovering og restaurering. Det helt store projekt for sidste halvdel af 2022 og sommeren 2023 er vinduesrenovering.
I løbet af det tidlige efterår 2023 vil klosteret have færdiggjort ca. 3/4 af de 256 vinduer på klosteret. Mange af vinduerne er store dannebrogsvinduer med op til 36 småsprodsede ruder i et vindue. Alle vinduerne er langt over 100 år gamle, og mange har siddet i klosterets hovedbygning i flere hundrede år, udsat for vejr og vind - og ind imellem manglende vedligeholdelse. Nu får vinduerne den helt store tur. Råddent træ bliver skiftet med nyt tætåret fyr eller eg - alt efter, hvad det oprindelige vindue er fremstillet af. Alle hjørnebeslag bliver gennemgået, mange aftaget og renoveret, skruehuller udproppes, kitten eftergås og udskiftes, og det hele smøres med grundingsolie og males efterfølgende med linoliemaling i original farve. Det er i sagens natur en meget omstændelig og dermed meget omkostningstung proces, som kun kan gennemføres med fantastisk støtte fra velgørende fonde og legater samt fra medlemmerne af Roskilde Klosters Venner.
Samlingskraft - En eftermiddag i Klosterhaven
25. juni 2023
Tre foreninger gik sammen med Roskilde Kloster om at deltage i Land og Bys projekt "Samlingskraft", som har til formål at sætte fokus på lokale bevaringsværdige og fredede landskaber og bygninger, og herved gøre den lokale befolkning opmærksom på de fantastiske kulturværdier, der gemmer sig i deres nærområde.
Roskilde Klosters Venner, Schubertselskabet og Land og By-Roskilde havde stablet et formidabelt arrangement på benene, hvor man havde hyret dygtige musikere fra DUEN, Det Danske Ungsdomsorkester, som underholdt, og frivillige fra klosteret, Klosterets Venner, Schubertselskabet og Land og By fortalte om foreningerne og ikke mindst om den unikke Klosterhave med de store sjældne træer og om de fredede klosterbygninger.
Til overflod blev gæsterne til dette gratisarrangement budt på vin og snacks i sommervarmen.
Næsten 200 gæster havde fundet vej til vores smukke have denne dejlige sommersøndag.
Arrangementet var økonomisk støttet af Realdania.
Beboerudflugt til Aastrup Kloster
31. maj 2023
På en smuk dag i den tidlige sommer tog klosterbeborene på udflugt til vores "søsterinstitution" Aastrup Kloster.
Trods mange forskelle er der også mange lighedspunkter; gamle historiske bygninger, tidligere adeligt jomfrukloster og så er Aastrup Kloster lige som Roskilde adelige Jomfrukloster i sin tid bygget af genbrugssten fra det Sortebrødrekloster, der lå i vores klosterhave fra 1231 til ca. 1536.
Beboerne fik en formidabel rundvisning af stiftforvalter, oberst Søren Bo Bojesen, som på levende vis fortalte historien om stedet og nogle af de mange ejere og beboere. Inden vi forlod Aastrup var der tid til et glas kølig hvidvin på den skønne terrasse med udsigt ud over parken.
Fra Aastrup fortsatte vi til Skoemagerkroen, hvor vi fik en fin - omend længerevarende - frokost, inden vi mætte af indtryk og smørrebrød startede hjemturen til Roskilde Kloster.
Klostervennerne besøgte Herlufsholm
15. maj 2023
Foreningen Roskilde Klosters Venner laver rigtig mange spændende foredrag og arrangementer. Forårets udflugt gik til Herlufholm Skole.
Det var en uhyre velbesøgt tur med en helt fyldt bus med næste 60 foreningsmedlemmer, som fik en enestående rundvisning og fortællinger om den gamle skole og blev forevist nogle af de fantastiske rum og samlinger, som skolen besidder.
Efter rundvisningen blev der budt på kaffe og kage inden lektor Trine Bie-Olsen - som også er formand for Birgitte Gøye Selskabet - holdt et spændende foredrag om Birgitte Gøye.
Adelsdamen, lensmanden og skolestifteren Birgitte Gøye (1511-1574) levede i tumultariske tider med store samfundsomvæltninger. Hun var en del af den magtfulde kreds omkring hoffet. Sammen med sin mand Herluf Trolle brugte hun store dele af formuen på at stifte skolen Herlufsholm. Birgitte Gøyes netværk fører os frem til Karen Brahes Bibliotek, som nu findes på Roskilde Kloster.
Foråret melder sig på klosteret
2. marts 2023
Forårets komme er altid en særlig tid på Roskilde Kloster. Her i den første uge af marts er vi begunstiget af høj sol og milde temperaturer.
Naturen kvitterer straks med et væld af forårsbebudere.
Lige nu står der vintergækker, erantis, krokus og masser af andre forårsblomster overalt i haven.
Klosteret har været lukket i vinteren 2022-23, dels på grund af omfattende renoveringsarbejder og dels for at spare på energien i januar og februar, hvor der normalt ikke er mange aktiviteter.
MEN, ... nu lukker vi op igen.
Vi er klar til at tage imod de mange gæster, der kommer på rundvisning, og vi kan vise dem et kloster i fineste vedligeholdelsesstand. Vi glæder os til at vise frem, både i haven og i de fredede bygninger.
Man kan bestille grupperundvisninger alle dage, og kan man ikke samle ti gæster til en gruppe, er der mulighed for individuelle rundvisninger i påsken. Skærtorsdag og Langfredag viser vi rundt kl. 11 og kl. 14.
Lysfest 2023
27. januar 2023
Roskilde Kloster deltager naturligvis altid i Kulturstrøgets store januar-begivenhed - LYSFESTEN.
I år blev den på grund af energisituationen fejret som et endagsarrangement fredag d. 27/1 og udelukkende med levende lys eller lys frembragt ved hjælp af vedvarende energi.
På Roskilde Kloster vistes et lyskunstværk af og med kunstneren Karen T.:
BELYSTE DØGN
Klosterets facade lyser op i en smuk historiefortælling om bronzealderens syn på solens evige rejse, hvor forskellige dyr hjælper solen gennem døgnets naturlige rytme. Fisken i morgengryet, ørnen og solhesten midt på dagen og slangen, som tager solen på solskibet ned i natten, hvor vi møder vores forfædre og nat monstrene. Denne videoprojektion er samtidig en live performance af et lyslevende malerisk musisk værk.
Idé og maleri af Karen T.
Musik af Thomas Graholy
Klosterdyr i kamp
25. november 2022
Roskilde Kloster har en grund på over 14.000 kvadratmeter. Der er masser af træer og nogle steder tæt bevoksning. Det betyder naturligvis, at vi har et rigt dyre- og fugleliv på vores muromkransede grund.
De mange egern er sjove at betragte, og de laver mange narrestreger. F.eks. fandt de på at bide fastgørelses-rebene til den store uglekasse over, så den røg ned fra træet.
Det kan uglerne naturligvis ikke være tilfredse med, og da vi synes, det er meget spændende at have natugler i klosterhaven, måtte vores beboer, Leo og portneren Jan ud på redningsaktion.
Om det er en hævnaktion fra vores egern er uvist, men det hænder ret ofte, at de prøver at overtage uglekasen og bygge rede i den, og så må Leo og Jan tømme kassen, så der bliver plads til de egentlige beboere.
Men nu er uglekassen igen sat på plads, højt oppe i det store bøgetræ, hvor uglerne hvert år begaver klosteret med et kuld dunede unger.
Vinduesrenovering på klosteret
25. november 2022
Roskilde Klosters Hovedbygning er 457 år gammel og kræver i sagens natur stadig vedligeholdelse for at kunne fremstå i så god stand, som tilfældet er.
Det er gennem de senere år lykkes at skaffe betydelige midler fra forskellige almenvelgørende fonde til rigtig mange større og mindre projekter. Nogle ting kan man så sætte hak ved, og sige til sig selv, at det behøver man ikke bekymre sig om de næste hundrede år. Andre ting kommer tilbage med korte mellemrum og kræver konstant opmærksomhed. Sådan er det blandt andet med klosterets mange vinduer. Mere end 250 vinduer af forskellig størrelse har vi, som jo selvfølgelig med jævne mellerum skal eftergås, repareres og males.
Klosteret har her sidst i november afsluttet snedkerrenovering af alle vinduer i Hovedbygningens midterfløj. Et projekt, som blev væsentligt mere omfattende, end forudset på grund af mange skjulte rådskader, som blev repareret med tætåret tysk fyr.
Nu er alle disse vinduer så igen i fin stand, og alle reparationerne er oliebehandlet og malet med linolie. Samtidig har vi fået fornyet alle fuger med kalkmørtel tilsat fæhår. Til foråret vil disse vinduer så bliver malet på alle flader.
I 2023 håber vi, at der kan skaffes midler til at fortsætte vinduesrenoveringen i sidefløjene på Hovedbygningen og på beboelsesbygningen, Damernes Fløj.
Koncert med Domkirkens Pigekor
24. november 2022
Som et ekstraarrangement her i efteråret, indbød Roskilde Klosters Venner til en sen efterårs-/ tidlig julekoncert med Roskilde Domkirkes Pigekor.
En fyldt Klosterkirkenød de dygtige unge sangeres kunstneriske udfoldelser under ledelse af Christa Brix Hauser.
En del af koncerten bestod af salmer, hvor tilhørerne kunne få lejlighed til at røre stemmebåndene.
En super aften med endnu et fantastisk gratisarrangement fra Foreningen Roskilde Klosters Venner.
Klostervennernes udflugt til Selsø Slot
19. september 2022
Roskilde Kloster er begunstiget med en dejlig støtteforening, Foreningen Roskilde Klosters Venner.
Foreningens medlemmer er en kæmpe støtte for klosteret, dels som klosterets ambassadører og dels gennem en meget påskønnet økonomisk støtte til klosterets vedligeholdelsesbudget.
Roskilde Kloster er i den situation, at vi kun lige kan få det daglige budget til at løbe rundt, men alle større vedligeholdelses-, renoverings- og restaureringsprojekter kræver støtte fra fonde, enkeltpersoner eller foreningen Roskilde Klosters Venner.
Foreningen har betydet umådeligt meget for klosteret gennem de nu 7 år, den har eksisterret, og der er nu ca. 180 medlemmmer af foreningen, som er med til at støtte klosteret.
Foreningen udbyder hvert år mindst tre arrangementer med relation til klosteret.
I år var et af arrangementerne et besøg på Selsø Slot med guidet rundvisning. Desuden besøgtes Selsø Kirke og der var orientering om Nationalpark Skjoldungernes Land ved direktør Anders Bülow.
Alle, som interesserer sig for klosteret, kan blive medlem af foreningen for 250 kr. om året, hvor de 200 kr. går direkte til renoveringsprojekter på klosteret.
Kontakt klosterkontoret på info@roskildekloster.dk.
Schubertiadekoncert med NOVO-kvartetten
17. august2022
Roskilde Kloster har gennem mange år haft et tæt samarbejde med Schubertselskabet.
Schubertselskabet afholder hvert år en række koncerter i Roskilde og hovedbegivenheden er Schubertiaden i august/september hvert år.
Den traditionsrige koncert med Livgardens Musikkorps i klostergårde (i år d. 24/8 kl. 19.30) er ligeledes en integreret del af Schubertiaden.
Onsdag d. 17/8 gennemførte schubertselskabet med en fuldt udsolgt riddersal en fantastisk vellykket koncert med den unge strygekvartet, NOVO.
Kvartetten, hvis gennemsnitsalder er 23 år, er stiftet allerede i 2018. Trods den unge alder har NOVO kvartetten opnået stor international anerkendelse og har vundet en række store musikpriser.
Publikum var ganske fortryllede af de unge virituoser, som spillede værker fra det klassiske strygekvartetrepertoir: Schuberts Quartetsatz, Haydens Strygekvartet op 33 nr. 2 og Menelssons Strygekvart nr. 2.
For at se mere om NOVO kvartetten, tryk på knappen neden for.
Foto: Mats Iversen Vangen
Sommerrundvisningerne er næsten udsolgt
18. juli 2022
Roskilde Klosters sommerrundvisninger for individuelle gæster er fortsat meget populære.
Hvert år har onsdagsrundvisningerne i skolesommerferien været helt udsolgt, og det ser også ud til at blive tilfældet i år. Pt. er der kun få billetter tilbage til rundvisningerne d. 3. august.
Det er en stor glæde for klosteret, at vi stadig har publikum til disse rundvisninger, hvor man som individuel besøgende kan købe en eller flere billetter, således at gæster, der ikke lige kan samle en gruppe på mindst 10 personer til en grupperundvisning, også har mulighed for at opleve det spændende kloster.
Der er dog også andre muligheder for at se klosteret som enkeltperson, idet der fortsat er billetter til Herregårdenes Dag d. 20. august og til særrundvisninger i forbindelse med Golden Days d. 3., 7., 14. og 17. september.
For køb af billetter til alle de individuelle rundvisninger: Tryk på knappen neden for.
Grupperundvisninger kan bestilles til min. 10 personer KLIK HER
Kom på rundvisning og se "den nye" Klosterkirke
5. juni 2022
Roskilde Kloster har en unik historie og mange skatte.
Klosterkirken er en helt særlig lille kirke - som ligger på 1. sal i den gamle hovedbygning fra 1565.
Klosterkirken er netop genindviet efter en totalrenovering, som har bragt kirken tilbage til en langt mere original stand og samtidig er kirkens inventar blevet restaureret og istandsat blandt andet med ny forgyldninger så det hele skinner. Billedkunstneren Maja Lisa Engelhardt har farvesat kirken og inventaret, så alt nu fremstår enkelt, lyst og venligt.
Hver onsdag i skolesommerferien med start kl. 11 og kl. 14 kan man komme på rundvisning i klosteret, hvor man blandt andet ser det fantastisk flotte resultat i Klosterkirken.
Klik HER for at gå til billetbestilling til sommerrundvisning.
Klik på knappen nederst for at se meget mere om kirkens renovering.
Madrigaler i Klosterkirken med Musica Ficta og Bo Holten
20. maj 2022
I forbindelse med afholdelse af en stor konserverings-konference holdt den danske afdeling af den internationale konserverings-sammenslutning ICOMOS sit heldagsmøde i riddersalen på Roskilde Kloster.
Efter mødet var der koncert i Klosterkirken for mødedeltagerne.
ICOMOS havde venligt tilbudt at gentage koncerten for interesserede -blandt andet Klosterets Venner - som dermed fik en fantastisk fin musikalsk oplevelse med Musica Fieta og Bo Holten som dirigent.
Repertoirtet var madrigaler fra det tidlige 1600-tal.
Bo Holten gav en indlevende indføring i madrigalernes væsen og fik på den måde levendegjort den tidlige musik, som var uhyre populær i beguyndelsen af 1600-tallet; ikke kun ved Christian d. 4.s hof, men også blandt adelen og det bedre borgerskab.
Ideen var, at man mødtes til sang og som dannet menneske forventedes at kunne synge en af stemmerne i de populære madrigaler.
Musica Ficta dyrker den polyfoniske musik, hvor kammermusikken udøves af de menneskelige stemmer i madrigaler med fem, seks eller helt op til ti stemmer.
En stor musikaften i den nyrenoverede Klosterkirke.
Ny beboer i uglekassen
27. april 2022
Knap havde uglerne "sparket" deres to unger ud af Klosterhaven, så de nu må finde egne jagtmarker, før uglekassen højt oppe i et bøgetræ fik ny beboer.
Da en af klosterbeboerne ville rense uglekassen og gøre den klar til næste år, viste det sig, at der allerede var flyttet en ny beboer ind i kassen.
En gråand havde lavet en rede af dun og var i fuld gang med at ruge.
Tidligere har kassen været hjem for nogle af vores mange egern, så der er virkelig tale om moderne deleøkonomi i denne beskedne bolig!
Klosterhavens dyreliv
16. april 2022
Klosterets store have, hvor der - her midt i byen - er en utrolig fred og ro, tiltrækker mange dyr. Vores gamle træer giver også gemmesteder for en masse insekter, biller mv.
I mange år har vi haft ugler i de opsatte uglekasser, men det er ikke så tit man ser de nataktive dyr.
Men nu har vores uglepar haft familieforøgelse. To dunede unger er der kommet ud af reden. Og det er et par rigtige "linselus". Om dagen sidder de ofte på en gren højt oppe i et af de store træer og lader sig gerne fotografere.
Med store øjne følger de med i alt, hvad der sker nede i haven. De er begyndt at flyve, så vi regner med, at de på nuværende tidspunkt er godt en måned gamle.
Forår på klosteret
5. april 2022
I klosterhaven har vi en lidt mere lukket del, som vi selv kalder "Skoven".
Her er der en masse forårsblomster, som hvert år glæder os med deres forårsbudskab.
Så selv om vi havde sne i slutningen af marts, så er det vist alligevel snart ved at blive forår!
Vi troede da, at vinteren var overstået
31. marts 2022
Det var ikke lige forventet, at der skulle komme tyve centimeter sne sidst i marts.
Men der var ikke andet at gøre end at nyde det smukke syn - og så i øvrigt finde sneskovlen frem igen!
Roskildes Lysfest 2022
25. januar 2022
Så er lysfestugen godt i gang.
Fra mandag d. 24/1 til søndag d. 30/1 er Roskildes Kulturstrøg oplyst af mange forskellige lysinstallationer.
Laserlys-værket, der projiceres på Roskildde Klosters beboelsesbygning, "Damernes Fløj", er udført af lyskunstnergruppen Båll & Brand.
Julesneen daler hvid ...
23. december 2021
Lillejuleaftensdag begyndte det at småsne og i løbet af aftenen lagde der sig et smukt, tyndt lag sne over hele klosteret.
Det giver en fantastisk stemning over de gamle, historiske bygninger og klosterhaven.
Nu er håndværkerne gået på juleferie og vender tilbage 3. januar, hvor begge projekter fortsætter med henblik på, at alt kan være færdigt i det tidlige forår.
Håbet er, at vi i 2022 kan vende tilbage til en lidt mere normal hverdag med rundvisninger, arrangementer og gudstjenester i den nyrenoverede Klosterkirke.
Det er ingen hemmelighed, at de sidste to år på mange måder har været triste. Klosterets liv er nærmest gået i stå, så vi glæder os i den grad til igen at kunne slå dørene op og byde mange interesserede gæster indenfor til spændende rundvisninger og arrangementer.
Renovering af hovedtrappen er i gang
20. december 2021
Nu er murerne færdige i Klosterkirken og alle kirkebænkene er kommet tilbage fra snedkerværkstedet. De er nu opstillet i Riddersalen, hvor ådringsmalingen vil finde sted, inden de skal opstilles i kirken igen.
I mellemtiden er murerne gået i gang med kalkning af hovedtrappen, som var i meget dårlig forfatning.
Inden selve arbejdet kunne gå i gang, har der været en omfattende opgave med at afdække alt andet end væggene, opsætte støvdøre og bygge adskillige stilladser til trappen.
Der har vist sig at være mange områder med løs puds, som det har været nødvendigt at banke af, hvorefter det senere skal pudses op igen inden kalkningen af hele trappen.
Til dette arbejde, som ved alle projekter på klosteret bruges traditionelle håndværksmetoder og originale materieler, som er afpassede efter bygningernes oprindelige byggematerialer.
Murerne er gået i gang i Klosterkirken
4. november 2021
Kirkegulvet er nu afdækket med et vandresistent og diffusionsåbent materiale, Tyvek samt masonitplader, og murerfirmaet A. Villadsen A/S er gået i gang.
Der forestår et stort arbejde med vægge og lofter, som har betydelige skader og revnedannelser.
Mureren er i gået i gang med at fjerne et farvelag i et af loftsfelterne. Dette farvelag er ikke originalt, men formentlig tilført ved en restaurering i 1960-erne. Farvelaget lader sig forholdsvis let skrabe af, så man kommer til fast bund. Herefter skrabes alle revner fri for løst puds og senere vil revnerne blive repareret med kalkmørtel. Der er tre sådanne felter, som efterfølgende vil blive kalket hvide som resten af loftet. Resten af loftet gennemgås på tilsvarende måde for revner og løse pudsområder.
Stukrosetterne bliver omhyggeligt rensede, men er heldigvis i god stand. Hele loftet skal senere rengøres med svampe og efterfølgende vaskes ned, inden den endelige kalkning påføres i flere lag.
Kirkebænkene renoveres
22. oktober 2021
Et stort delprojekt i kirkerenoveringen er restaurering af kirkebænkene.
Oprindeligt har de været monteret på lange fodremme, så de har stået helt fast i kirken. Men på et eller andet tidspunkt har man ønsket at ændre på opstillingen, og i stedet for at afmontere bænkene fra remmene og genmontere dem på de ønskede placeringer, har man simpelthen skåret fodremmene over, så hver bænk er kommet til at stå løst.
Det bliver nu ændret, så der igen bliver langsgående fodremme, hvor alle bænkene bliver fastmonteret. Det er et delikat arbejde, da alt er forarbejdet i hånden i 1856, så de nye fodremme skal tilpasses til hver enkelt bænk. Det hele bliver forarbejdet på værkstedet og til sidst bliver det skilt og genmonteret i kirken. Men inden da, skal bænkene repareres for skader, uoriginale udsmykninger skal fjernes, og alle bænkgavle og eventuelle reparationer skal ådringsmales.
Arbejdet med kirkegulvet er nu færdigt.
18. oktober 2021
Gulvet er nu helt færdigt. Det var nødvendigt med en meget let afhøvling og derefter blev der slebet et stort antal gange. Derefter er det blevet sæbebehandlet mange gange, så overfladen nu står silkeglat og afvisende overfor smuds. Nu fremstår gulvet meget smukt, og heldigvis er de meget skæmmende spor efter de pålimede gulvtæpper stort set forsvundet.
Det har heldigvis også vist sig, at det gamle plankegulv er i god stand og udført af meget hårdt kernetræ, men der har været behov for et mindre antal udlusninger, hvor der har været nogle gamle angreb af borebiller.
En interessant detalje ved gulvet er, at man i gangbanen har lagt brædder i samme bredde, således at plankerne flugter med hinanden i hele kirkerummets længde, mens brædderne ude i siderne, hvor bænkene står, har forskellige bredder, - man har simpelthen udnyttet de forhånden-værende brædder uden at skære dem til i bredden - det ses jo alligevel ikke inde under bænkene!
Det underbygger klosterets formodning om, at gulvet er lagt i forbindelse med kirkens store restaurering i 1856, hvor også bænkene stammer fra. Dette gulv er i øvrigt lagt på strøer direkte oven på et ældre gulv, som ligger ca. 10 cm lavere. Det er formentlig det originale gulv fra herregårdstiden.
Næste trin i processen bliver reparation af de omfattende skader og revnedannelser på vægge og loftet.
Så er renoveringen af Klosterkirken gået i gang
6. september 2021
Helt efter planen er klosterets tømrerfirma, Vagn Esmanns Eftf. gået i gang med at tildække kirkens faste inventar, altertavle, prædikestol og orgel. Endvidere tildækkes hovedtrappen og alle gulve, så den fine, gamle egetræstrappe og plankegulvene ikke tager skade.
Efter tildækningen blev kirken helt tømt for alt løst og fast inventar.
Meget inventar opbevares nu i klosterets Hjørnestue, hvor vi har styr på temperatur og fugtighedsprocent.
Klosteret har fjernet alle de fastmonterede tæpper, som skabte mindelser om en dagligstue i 70-erne. Desværre var de monteret med dobbeltklæbende tape, som havde sat kraftige limspor i gulvplankerne.
Endvidere har klosteret fjernet en del gamle elrør samt gasrør fra en gammel Kosangas-installation og udbedret skader, hvor rørene gik.
Derefter kan tømrerne reparere skader på plankegulvet og endelig kan gulvet slibes og sæbevaskes.
Arbejdet med at få de store kirkebænke fra 1856 bakset ned af trappen krævede en hel del muskelkraft! Men alle kom ud uden skader og er nu på tømrerens værksted.
Filmoptagelse til "Carmen Curlers"
24. august 2021
Roskilde Klosters flotte, fredede bygninger danner med mellemrum ramme om optagelser til film og Tv-serier.
Oftest handler de om historiske emner, men i dag har DR-drama kunnet bruge kloster bygningerne til at illudere kostskole i en ny drama-serie fra midten af 1900-tallet.
Serien handler om Carmen Curlers og den karismatiske tidligere ejer af virksomheden, Arne Bybjerg.
Carmen Curlers gik deres sejrsmarch over store dele af verden. De ramte et behov, som fik omsætningen til at eksplodere. Carmen Curlers blev en eksportsucces, så stor, at et amerikansk tidsskrift på et tidspunkt kårede Carmen som tressernes hurtigst ekspanderende virksomhed på verdensplan.
Carmen Curlers opførte en ny fabrik i Kalundborg i 1964, og i virksomhedens glansperiode havde fabrikken 3.500 ansatte.
Arne Bybjerg Petersen følte sig i 1969 tvunget til at sælge sit livsværk til USA's største kosmetikfirma Clairol, og flyttede til et øde sted i Australien. Clairol fortsatte produktionen endnu en del år i Kalundborg, men med stadig færre ansatte. I 1990 lukkede virksomheden efter at have produceret mere end 1 mia. curlere.
Klosteret forestiller den kostskole, hvor Arne som knægt blev mobbet af sine kammerater, og hvorfra han stak af. Et stort filmhold brugte hele dagen på at optage et par scener til serien, som starter i september 2022.
Schubertiade-koncert på klosteret
18. august 2021
Schubertselskabet afholder hvert år i august-september den store schubertfestival - Schubertiaden.
Livgardens koncert på Roskilde Kloster indgår altid i Schubertiaden, men i år lægger klosterets Riddersal rum til to Schubertiade-koncerter.
Den første koncert fandt sted d. 17/8 med fuldt hus i den smukke riddersal.
Roman Patkoló, en super virtuos bassist og en tilsvarende fantastisk guitarist, Miriam Rodriguez Brüllov spille værker af Schubert, Piazzolla og Georges Bizet.
Næste koncert i rækken er torsdag d. 26/8, hvor der er barokmusik på programmet med Spissky Duo - Pernille Ebert Spissky - blokfløjte og Peter Spissky - barokviolin.
Spissky duoen spiller virtuose solostykker og duetter fra senbarokken, og spændstig dansemusik fra renæssancen vævet sammen med sørgmodige sigøjnersange og festlige slovakiske folkemelodier.
Det vil passe rigtigt godt til riddersalens smukke rammer.
Se mere og køb billetter til koncerterne nedenfor:
Livgardens Musikkorps og Kim Sjøgren
11. august 2021
Endnu engang - for 12. år i træk - gennemførte Den Kongelige Livgarde en formidabel koncert på Roskilde Kloster onsdag d. 11. august kl. 19.00.
Det er et fantastisk privilegium for Roskilde Kloster og for Roskilde, at Livgarden hvert år sender sit musikkorps til byen til gratis udendørs skumringskoncert. Det er blevet en tradition, som mange ser frem til og deltager i år efter år.
Kim Sjøgren var årets solist, - og hvilken solist. En fantastisk violinist, som kan spille alt fra det klassiske repertoire over danske folkeviser og sange til western-musik. Og samtidig er Kim Sjøgren jo en fantastisk entertainer, som tryllebinder sit publikum. En stor musikalsk oplevelse.
Men glemmes skal ikke Livgardens Musikkorps, som synes at blive bedre og bedre med et repertoire, som dækker alle musikgenrer. Men selvfølgelig er det også et marchorkester, og flere flotte marcher blev det til.
Kim Sjøgren sagde til publikums begejstring, at han regnede Livgardens Musikkorps som et af de bedste, hvis ikke det bedste harmoniorkester i Verden!
Livgardens Musikkorps lovede, at de kommer igen i august 2022!
Livgardens Musikkorps og Kim Sjøgren
18. juli 2021
Gratis udendørs skumringskoncert med Den Kongelige Livgardes Musikkorps på Roskilde Kloster onsdag d. 11. august kl. 19.00 - ca. 20.15.
SOLIST: KIM SJØGREN
Den Kongelige Livgardes Musikkorps giver en række smagsprøver på sit formidable repertoire og der skal nok også blive spillet en march eller to!
Koncerten er et led i den tradition, som begyndte i 2010, hvor Livgardens Musikkorps hvert år i august giver gratis skumringskoncert på Roskilde Kloster. De populære koncerter samler hvert år mange hundrede gæster på klosterets store græsplæne. Med forskellige dirigenter og forskellige solister har hvert år budt på nye musikalske højdepunkter.
Der er adgang til Roskilde Kloster via Sankt Peders Stræde 8
Koncerten er gratis.
Medbring egne klapstole eller tæpper til at sidde på.
I tilfælde af regnvejr eller varsel om regn aflyses koncerten.
Der er begrænset adgang på grund af Corona-restriktionerne.
Team Glade Børn starter på Roskilde Kloster
17. juli 2021
Tidligt lørdag morgen d. 17/7 havde Team Glade Børn start på Danmarkstur 2021.
Der blev læsset kufferter, drukket morgenkaffe og kysset farvel, inden de tre hold blev sendt afsted med gode ord fra den tidligere formand for Glade Børn Fonden, Stiig Broby.
Normalt kører Team Glade Børn til udlandet, - Paris, Bolzano, Alsace, og Prag - men i disse Corona-tider har det i 2020 og i år været nødvendigt at blive inden for landets grænser.
Team Glade Børn kører for at indsamle midler til Glade Børn Fonden, som støtter "skyggebørn" i Roskildeområdet.
I år blev der ved en ceremoni på klosteret uddelt næste 100.000 kr. til forskellige organisationer og grupper, der hjælper og støtter udsatte børn.
Midlerne indkommer dels ved at cykelrytterne - ud over turens pris - hver indbetaler et beløb til fonden og dels ved sponsorindtægter.
Roskilde Kloster har i år fået en fin placering af sit logo på cykeltrøjen.
Team Glade Børn vender tilbage til Roskilde fredag d. 23/7 med ankomst på Roskilde Havn kl. 16.30-17.00.
Klosterhonning
15. juli 2021
Klosteret har gennem de senere år holdt bier i bunden af den store klosterhave.
Det forsyner klosterets beboere med dejlig honning, men der produceres så meget, at vi kan sælge af den gode honning.
Klosterets honning er slynget, ikke presset. Det giver en fin, flydende konsistens, som ved lagring langsom ændres, så den bliver mere fast.
Så længe lager haves, kan man henvende sig til repræsentanten for klosterets bilaug, Leo Elmbirk Jensen på telefon 29 91 68 82.
Klosterkirken renoveres fra 1/9 2021
1. juli 2021
Med stor velvilje fra en række almennyttige fonde er det lykkes at skaffe midler til at gennemføre den sidste del af klosterkirkens renovering.
Tidligere har klosteret bragt de konstruktive forhold i orden ved at sikre kirkens løse vestgavl.
Derefter har det - også med fondsstøtte - været muligt at gennemføre en kompromisløs restaurering af klosterkirkens alter og prædikestol.
Nu er turen kommet til selve kirkerummet, alle stolestaderne samt alt kirkeinventaret og kirkens kunstværker.
Samlet set vil der på de tre delprojekter blive brugt ca. 3,5 mio. kr.
Den store renovering, hvor kirken bliver helt tømt, og riddersalen delvist benyttet til opbevaring og til malerværksted, betyder, at hele klosteret må lukke for rundvisninger, udlejning og arrangementer fra 1. september 2021 og frem til foråret 2022. Vi satser på at være klar til genåbning senest d. 1. april 2022.
Når vi åbner igen, vil det være med ny afstemt farvesætning, nye kirketekstiler, renoverede og nyophængte historiske dåbskjoler og messehagel, nykonserverede malerier og kunstgenstande, restaurerede kirkebænke og nye bænke til erstatning for løse stole. De nuværende gulvtæpper afmonteres, så det originale plankegulv kommer til syne. Og i det hele taget får kirken og alt inventar en total make over.
Vi glæder os meget til at fremvise resultatet i 2022.
Hæder til Roskilde Kloster
10. juni 2021
Roskilde Kloster modtog i dag plaketten 2020 fra Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur i Roskilde.
Roskilde Kloster modtog årets præmiering 2020, for de omfattende og hensynsfulde renoveringer af de historiske og fredede bygninger og anlæg.
På grund af Corona'en kunne man først nu - med et års forsinkelse - afsløre plaketten, som er opsat på porten i Sankt Peders Stræde.
Afsløringen af plaketten foregik ved en lille ceremoni foran den nyrenoverede hovedport.
Formanden for Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur i Roskilde motiverede tildelingen, som især skal anerkende den indsats, der trods begrænsede midler, er gjort gennem de senere år for at holde de fredede bygninger og omgivelser i god vedligeholdelsesstand.
Formanden for Plan- og Teknikudvalget, Jens Børsting talte på vegne af Roskilde Kommune og lykønskede klosteret med plaketten. Klosteret er med sin placering midt i byen og sin unikke historie et af Roskildes kulturelle vartegn, som det er meget vigtigt at værne om. Det arbejde, klosteret gør for at bevare og forbedre ejendommen gør, at tildelingen af plaketten for 2020 er særdeles velfortjent.
Efter talerne gik de godt 50 gæster i Klosterhaven, hvor klosteret bød på et glas vin, mens klosterforvalter Søren Lyder Jacobsen takkede for foreningens tildeling af årets restaureringsplakette.
Glade Børn Fonden uddeler donationer på klosteret
10. juni 2021
Glade Børn Fonden er en lokal Roskilde-forening, der har som formål at hjælpe "skyggebørn".
Midlerne genereres gennem en årlig cykeltur, hvor deltagerne selv betaler alle omkostninger samt yder en donation til fonden. Der udover indsamler Team Glade Børn hvert år et pænt beløb i sponsorindtægter. Alt i alt er der hvert år mulighed for at uddele fine donationer eller yde hjælp til familier med "skyggebørn.
I år uddelte Glade Børn Fonden 50.000 kr. til Børneafdelingen på Roskilde Sygehus og 10.000 kr. til hver af følgende: Foreningen Børn med Angst, Mødrehjælpen i Roskilde, Roskilde Garden og Jakobskirkens menighedspleje.
Efter donationsuddelingen viste klosterforvalteren interesserede deltagere rundt på klosteret, afsluttende med et glas vin.
Team Glade Børn havde i år tiårsjubilæum. Turene har tidligere gået til Paris. Bolzano, Alsace og Prag - hvert sted to gange. I 2020 og igen i 2021 har det på grund af Corona ikke været muligt at cykle udenlands, men i stedet har holdet gennemført en rundtur i Danmark.
Se mere om konceptet her:
Hovedporten
3. marts 2021
Klosteret har mange fine detaljer. Da arkitekt Jens Ingwersen i 1907 opførte klosterets nuværende beboelsesbygning, blev bygningen udsmykket med flotte smedejernsarbejder blandt andet en fin balkon og flere smukke gelændere.
Men ved samme lejlighed ændrede man klosterets hovedport i Sankt Peders Stræde, og der blev skabt en fornem smedejernsport med to murbuer på hver side med isatte murværn af smedejern. Disse fine smedejernsarbejder var efterhånden godt rustne, ja de mest udsatte dele var stærkt nedbrudte, og malingen var næsten slidt bort af vind og vejr. Sagen blev akut, da en lastbil påkørte porten, så flere elementer brækkede og porten ikke kunne fungere.
Firmaet Smededesign i Gevninge fik opgaven med at restaurere porten, de fire murværn samt en smedejernslåge mod Klosterparken. Alt blev demonteret og kørt på værksted, hvor de blev adskilt, repareret, sandblæst, galvaniseret og malet i antracit som originalt og til sidst genmonteret og justeret.
På porten er monteret våbenskjoldene for de to stiftertinder af Roskilde adelige Jomfrukloster, Margrethe Ulfeldt (gift med Niels Juel) og Berte Skeel. Disse var i en elendig forfatning, men er nu blevet totalrestaureret og malet op i korrekt heraldisk form og farver. Det er klosterets sædvanlige konservator, Maleri-konserveringsværkstedet, der har stået for arbejdet, som lige før påske er blevet tilendebragt,
Alt dette har kun kunnet lade sig gøre som følge af den enestående økonomiske støtte klosteret har modtaget fra BRAND af 1848 Fond og fra Foreningen Roskilde Klosters Venner.
Coronaepidemien
3. marts 2021
Coronaepidemien og myndighedernes restriktioner er stadig en forhindring for klosterets aktiviteter.
Klosteret har desværre måtte aflyse de ellers så populære påskerundvisninger i år.,
Gudstjenester er det også sløjt med. Gudstjenesterne planlagt til d. 7. marts og d. 18. april i Klosterkirken er desværre også aflyst.
I maj er der ingen gudstjenester på grund af Himmelev Sogns konfirmationer (som vi meget håber kan gennemføres!), så næste gudstjeneste i Klosterkirken forventes at blive søndag d. 6. juni.
Der er kun få grupperundvisninger planlagt i april 2021 - der er ikke mange foreninger, der har haft mod på at bestille samlede rundvisninger. Vi håber, de få rundvisninger, der er bestilt, kan gennemføres.
Ellers satser vi på at publikum vender stærkt tilbage, når vi forhåbentlig i slutningen af maj samt i juni og juli er klar til at åbne klosteret igen - hvis restriktionerne tillader.
Forårets komme ...
25. februar 2021
Corona eller ej - foråret er så småt på vej.
De sidste dages rekordvarme har fået rigtig god gang i alle forårsbebuderne.
I "skoven" i klosterhaven er der helt gult af Erantis.
Desværre er det kun klosterets beboere, der rigtig har glæde af det smukke syn, for klosteret er fortsat lukket for alle rundvisninger og arrangementer.
De sædvanlige påskerundvisninger kan desværre ikke gennemføres, da regeringens nedlukning af alle indendørs kulturinstitutioner fortsætter, foreløbig frem til d. 5. april. (Nu frem til 21. maj)
Klosteret håber naturligvis, at vi hurtigt derefter igen kan modtage gæster til rundvisninger og arrangementer.
Ikke alene er det trist med det mennesketomme kloster her ved forårstid, hvor det plejer at myldre med gæster, men det er også noget af en belastning for klosterkassen. Siden rundvisningerne i sommeren 2020, som jo også var påvirkede af Coronaen, har der ikke været hverken rundvisninger eller arrangementer - og dermed heller ingen indtægter på den front.
Desværre er der ingen hjælp at hente i hjælpepakkerne, så den eneste reelle støtte klosteret har fået, er en donation fra Realdania til at gennemføre en række gratis rundvisninger.
Lysfest 2021 er i gang
25. januar 2021
Så kom lysfesten i gang!
Med mange flotte lysinstallationer langs Kulturstrøget.
Coronaen har jo umuliggjort de sædvanlige optog og andre arrangementer, der samler mange mennesker, men alligevel var der rigtig mange gæster langs Kulturstrøget, som nød den flotte belysning og de store lysinstallationer.
Alt foregik i god ro og orden - der er jo rigtig meget plads, så det har vist sig at være en rigtigt sikker måde at afvikle den alternative lysfest på.
En anderledes Lysfest 2021
24. januar 2021
Årets lysfest på Kulturstrøget bliver ikke som den plejer.
På grund af Coronarestriktionerne bliver der ikke noget samlet optog eller andre arrangementer, der samler mange mennesker.
I stedet oplyser de enkelte institutioner på Kulturstrøget deres egne bygninger hele ugen 25 - 29. januar i tidsrummet kl. 16 - 22.
I hver ende af Kulturstrøget bliver der en større kunstnerisk lysinstallation. På Stændertorvet en stor lysvifte og i Bibliotekshaven en installation med navnet "Lysekko".
Havnet henviser til det lysekko, der fremkommer fra en uddøende stjerne, en supernova.
Dette forbinder til Tycho Brahe, den berømte danske astronom, som i 1572 netop opdagede en sådan uddøende stjerne - som han mente måtte være en ny stjerne på himmelen. Han beskrev sin opdagelse i den berømte bog "De Nova Stella".
Denne meget sjældne og værdifulde bog er en del af Karen Brahes Bibliotek, som ejes af Roskilde Kloster. Biblioteket indeholder en fantastisk mængde enestående og værdifulde bøger og håndskrifter. Bøgerne er deponeret i sikrede lokaler uden for klosteret.
Se mere om Karen Brahes Bibliotek HER
Klosterkirkens restaurering
1. januar 2021
Første fase af klosterkirkens renovering er nu færdig.
Projektet omfattede fra start en grundig restaurering af Klosterkirkens alter og prædikestol.
Begge dele er tyske bruskbarok-arbejder fra sidste halvdel af 1600-tallet. Prædikestolen og især alteret var i meget dårlig stand, - afslåede dele, dårlige samlinger, træet gråt og beskidt, forkerte overfladebehandlinger og ringe forgyldninger.
Alt dette er nu over mange måneders arbejde dels i kirken og dels på værksted hos Maleri-konserveringsværkstedet i Jægerspris blevet sat i stand.
Det viste sig, at alteret på hårdhændet vis var sammensat af mange forskellige dele fra forskellige kirkeeffekter. Disse er ved restaureringen blevet samlet på en håndværksmæssig forsvarlig måde.
I forbindelse med projektet, blev der mulighed for at restaurere kirkens lille kor. Her er korgulvet blevet flyttet ned i samme højde som kirkens almindelige gulv, og knæfaldet er blevet skåret frit og restaureret meget smukt med fine lister og ådringsmalet lige som kirkebænkene.
Endelig har der været en hel del murerarbejde på skorsten, gavlvæg og loft, som efterfølgende er blevet malet.
Nu er klosteret i gang med at søge fondsmidler til næste fase af projektet, hvor hele kirkerummet og resten af inventaret gerne skulle kunne totalrenoveres.
Gudstjeneste i klosterets Riddersal
1. november 2020
Klosterkirken er under renovering.
Der arbejdes med restaurering af alter og prædikestol.
Men som altid dukker der en masse følgearbejder op, når man begynder på et lille projekt.
Klosteret har med tilladelse fra Slots- og Kulturstyrelsen besluttet at sænke alteret ca. 20 cm, så det ikke står presset helt op mod loftet. Det opnås ved at sænke det forhøjede korgulv til samme niveau som resten af kirkegulvet. Det betyder så, at knæfaldet skal ændres, hvilket er en større snedkeropgave.
Da alteret alligevel er ude, har klosteret renoveret skorsten og gavlvæg bag alteret samt repareret det gamle loft oven over alteret.
Alt i alt en større omgang, som har umuliggjort gudstjenester i Klosterkirken i oktober og november.
Klosteret påregner at vi fra gudstjenesten i december er tilbage i de vante omgivelser i Klosterkirken.
Ved Allehelgensgudstjenesten d. 1. november prædikede Sognepræst Marianne Maagaard.
Efterår i Klosterhaven
30. oktober 2020
Lige nu er der de flotteste efterårsfarve i Klosterhaven.
Ginkoen er stadig grøn Rødbøgen er brun og Papegøjebusken er grøn, rød og orange.
Klosteret har i øvrigt fået opmålt en del af sine træer med henblik på vurdering af alderen.
Det er ikke en eksakt videnskab, men det bedste bud er:
-
Ginkoen: Ca. 130 år
-
Robinen: Ca. 275 - 300 år
-
Valnødden: Ca. 130 år
-
Alm Bøg: Ca. 140 år.
-
Rødbøgen: Ca. 300 år
-
Største Kastanje: Ca. 200 år.
Figaros Bryllup i klosterets riddersal
26. oktober 2020
Opera Hedeland kunne ikke gennemføre de planlagte operaforestillinger i i friluftsteateret i august på grund af Corona-pandemien. Og derfor heller ikke den planlagte børneopera.
Nu har Opera Hedeland besluttet at lave en forkortet udgave af Mozarts Figaros Bryllup, som livestreames til skoleklasser i hele området. - Men alle kan se med på denne glade forestilling.
Prøverne og videooptagelserne finder sted over fire dage i Roskilde Klosters riddersal, som danner en autentisk og tidstypisk ramme om den populære opera.
Selvom forestillingen er rettet mod skoleelever, opfordrer Operachef Claus Lynge alle musikinteresserede til at følge med, når den streames.
”Det bliver en Mozart-opera ud over det sædvanlige, og for folk der har set Figaros bryllup før, kan det være sjovt at se denne helt alternative og meget underholdende fortolkning”, siger Claus Lynge.
Operaen streames via Youtube, Vimeo og Facebook den 6. november kl. 10-11. Links til streaming publiceres på operahedeland.dk i god tid inden streamingen.
Nye Corona-regler for Klosterkirken
26. oktober 2020
Der er kommet nye Corona-restriktioner.
Kirkens lokaler er undtaget reglerne om forsamlingsloft. 10-personers reglen gælder kun uden for kirkens lokaler.
Du skal fremover bære mundbind når du kommer i kirke eller til arrangementer i Klosterkirken. Mundbindet skal bæres når du kommer ind og går hen til din plads. Det skal ligeledes bæres, når du forlader din plads og går rundt eller forlader stedet igen. Når du sidder på stol eller bænk, skal du ikke bære mundbind.
Vi har ikke ressourcer til at forsyne alle med mundbind; man må selv tage ét med hjemmefra!
De nye regler får også betydning for kirkekaffen efter gudstjenesterne. På grund af det nye forsamlingsloftet er det i praksis umuligt at gennemføre kirkekaffen, og den er derfor aflyst ind til videre.
I kirken kan du stadig blive bedt om at sidde et bestemt sted - vi prøver nemlig at få plads til så mange, som muligt, og når vi skal holde to meters afstand under salmesang, er det lidt af et puslespil.
Fornemt udlån af klosterordener
4. september 2020
Ordenshistorisk Selskab besidder en større samling ordener, herunder ordenstegn fra de danske adelige jomfruklostre samt et enkelt fra hertugdømmerne.
Roskilde Kloster og Ordenshistorisk Selskab har aftalt et længerevarende udlån af disse klosterordener.
Klosteret ser med stor glæde på denne flotte gestus, og ordenerne er nu udstillet i Riddersalen, hvor alle gæster på rundvisningerne kan se den fine samling, som omfatter Vemmetofte, Gisselfeldt, Vallø, Odense, Støvringgård, Roskilde og St. Johannis i Slesvig.
Samlingen vil på bedste vis bidrage til Roskilde Klosters formidling af de adelige jomfruklosters kulturhistorie.
På billedet lægger formanden for Ordenshistorisk Selskab, Sven Philip Jørgensen sidste hånd på udstillingen.
Renovering af Klosterkirkens alter
25. august 2020
Klosterkirkens prædikestol og alter har i længere tid trængt til en større renovering og konservering. Prædikestolen er allerede blevet istandsat med total afrensning af alt træværk, nyforgyldning og restaurering af lydhimlen.
Nu er turen kommet til alteret, hvilket er en noget større proces. Til gengæld kan alteret skilles og udtages, så det kan komme på værksted hos Maleri-konserveringsværkstedet i Jægerspris.
Samtidig vil klosteret ændre korforhøjningen, så alterbordet kan komme ned i niveau med kirkegulvet. Derved kan alteret sænkes ca. 20 cm, hvilket vil give en stor forbedring af hele kirkens udtryk, idet alteret ind til nu har stået med toppen ca. 1 cm fra loftet. Det har givet et meget "duknakket" indtryk, især fordi alterets topstykke har måtte bukkes fremad for at finde plads.
Dette forhold - samt fundet af gamle beslag på alteret, som ikke er i brug i klosterkirken - bestyrker i øvrigt klosterets formodning om, at alteret er ældre end jomfruklosterets oprettelse i 1699, og altså har siddet et andet sted, før det blev monteret i klosteret.
Renovering af klosterporten
13. august 2020
Klosteret har mange fine smedejernsarbejder. De fleste er udført nogenlunde samtidig med opførelsen af den nye beboelsesbygning, Damerne Fløj i 1907.
Med tiden er der sket en del korrosion og afskalning af maling. Nogle dele var så rustne, at de skal fornyes for at sikre den fortsatte overlevelse. Ikke bedre blev det, da en ukendt lastbil påkørte smedejernsporten i Sankt Peders Stræde med omfattende skader til følge.
Også de to stifterinders våbenskjolde var efterhånden så medtagne af vind og vejr, at de skal restaureres hos vores konservator.
Så måtte klosteret finde finansiering til renovering af porten og de fire tilhørende murværn i murbuerne ved siden af porten. Desuden har der i lang tid været problemer med den lille låge mod Klosterparken, som konstant bliver udsat for hærværk, - så den måtte også til reparation. Det bliver således et ganske omfattende projekt.
Det er firmaet Smededesign i Gevninge, der står for den store opgave med at reparere, oprette, sandblæse og male alle smedejernsemnerne, mens Maleri-konserveringsværkstedet står for våbenskjoldene.
Heldigvis har venlige fonde og foreningen Roskilde Klosters Venner bidraget substantielt til projektet, så vi i løbet af en måneds tid får en helt nyrenoveret port mv. hjem igen.
Nu har delene ikke været afmonteret i over 100 år, så vi satser på, at denne renovering betyder, at der ikke skal så omfattende arbejder til de næste 100 år!
Vinduesrenovering
Juli 2020
Klostret har tidligere renoveret samtlige forsatsvinduer på de store vinduer i 8 lejligheder i Damernes Fløj.
Nu har Slots- og Kulturstyrelsen givet lov til at bruge et mere moderne forsatsglas på en række små vinduer i køkkener og badeværelser i lejlighederne. Systemet, som hedder Optoglas, består af en hærdet glasrude, som monteres på det originale vindue med gammeldags hængsler, anverfere mv.
Det betyder, at løsningen er næsten usynlig, og samtidig følger glasset det oprindelige vindue udad, når vinduet åbnes. På den måde undgår man ulempen ved det traditionelt forsatsvindue, som åbner indad. Det er ganske praktisk i de ret små køkkener og badeværelser, hvor der mange steder er borde eller vaske foran vinduet.
Fuld fart på rundvisningerne igen
25. juli 2020
På trods af Corona-krisen, er der kommet god gang i klosterets rundvisninger.
Desværre har det været nødvendigt at reducere gruppestørrelserne til det halve, så selv om vi har lagt en del ekstrarundvisninger ind, kommer vi ikke helt op på det sædvanlige besøgstal.
Pt. kan vi maksimalt have 15 gæster pr. gruppe, og der kan vises to grupper rundt på samme tid.
Der er stadig mulighed for at komme på spændende rundture for individuelle gæster i sensommeren.
Onsdagene d. 9/9 og 16/9 er der særrundvisninger i forbindelse med GOLDEN DAYS-festivalen. Her på klosteret bliver temaet: "Ung i Kloster".
I ugen 17 - 22. august byder klosteret i samarbejde med Realdania inden for til en spændende rundtur i haven og et godt glas vin. Dette arrangement er ganske gratis! Alle disse særrundvisninger er nu helt udsolgt!
Klosteret har offentlige rundvisninger igen i påsken 2021, men vil forsøge at lave nye tiltag inden da.
Men der er altid mulighed for at bestille en grupperundvisning (min. 10 personer).
Forsinket generalforsamling i Roskilde Klosters Venner
25. juli 2020
Den planlagte generalforsamling i april måned i Roskilde Klosters Venner måtte desværre aflyses på grund af Corona-restriktionerne.
Nu vælger bestyrelsen at gennemføre årets generalforsamling, men naturligvis under overholdelse af de gældende retningslinjer. Det betyder desværre, at der er plads til lidt færre deltagere, end normalt.
Derfor er der tilmelding pr. e-mail til foreningens sekretær efter "først-til-mølle" princippet og en begrænsning på 45 deltagere.
Generalforsamlingen finder sted onsdag d. 23. september kl. 19.00 i Riddersalen på Roskilde Kloster.
Der er allerede tilmeldt det maksimale antal deltagere. Venteliste hos sekretæren.
Se flere oplysninger om foreningen; Tryk på knappen nedenunder!
Sommerrundvisninger
19. juni 2020
Klosteret har været helt lukket ned under Corona-pandemien, men nu har myndighederne givet kulturinstitutionerne lov til at åbne igen.
Det bliver ikke helt på samme måde, da klosteret naturligvis følger alle retningslinjer vedrørende hygiejne, social afstand og antal gæster pr. kvadratmeter.
Vi kan desværre kun have 15 gæster pr. rundvisning.
Sommerundvisningerne finder sted hver onsdag fra 1. juli til 5. august.
Vi sætter løbende rundvisningerne til salg, efterhånden som der bliver udsolgt på de allerede udbudte.
KULTURMINISTERIET GIVER RABAT PÅ 50% AF ENTRÉPRISEN I SKOLESOMMERFERIEN FREM TIL 9. AUGUST.
Sommerrundvisningerne blev lynhurtigt udsolgt, - inklusive de ekstra rundvisninger, klosteret fik indlagt.
Alternativ til påskegudstjeneste i en Corona-tid
12. april 2020
For mange af klosterbeboerne er kirkegang en fast tradition, og især på kirkens største festdag - Påskedag - er det meget underligt ikke at kunne komme i kirke.
Det blev derfor foreslået, at klosteret lavede et alternativ til påskehøjmessen, og det var der absolut stemning for.
Påskedag kl. 11.30 mødtes en del af klosterbeboerne i klosterhaven, hvor portneren havde arrangeret stole og borde - naturligvis med behørig afstand, afspritning etc.
Her holdt vi en kort privat andagt med musik af en af klosterbeboerne, som er tidligere domorganist, læsning af påskeevangeliet ved klosterforvalteren, bøn ved en anden beboer, som er pastor emeritus og salmesang.
En meget anderledes påskefejring, men hyggelig og stemningsfuld.
Til slut var der kirkekaffe og hjemmebag, som klosterforvalterens hustru stod for.