Nyheder

Se også klosterets arrangementskalender

Fornemt udlån af klosterordener

4. september 2020

Ordenshistorisk Selskab besidder en større samling ordener, herunder ordenstegn fra de danske adelige jomfruklostre samt et enkelt fra hertugdømmerne.

Roskilde Kloster og Ordenshistorisk Selskab har aftalt et længerevarende udlån af disse klosterordener.

Klosteret ser med stor glæde på denne flotte gestus, og  ordenerne er nu udstillet i Riddersalen, hvor alle gæster på rundvisningerne kan se den fine samling, som omfatter Vemmetofte, Gisselfeldt, Vallø, Odense, Støvringgård, Roskilde og St. Johannis i Slesvig.

Samlingen vil på bedste vis bidrage til Roskilde Klosters formidling af de adelige jomfruklosters kulturhistorie.

På billedet lægger formanden for Ordenshistorisk Selskab, Sven Philip Jørgensen sidste hånd på udstillingen.

Renovering af Klosterkirkens alter

25. august 2020

Klosterkirkens prædikestol og alter har i længere tid trængt til en større renovering og konservering. Prædikestolen er allerede blevet istandsat med total afrensning af alt træværk, nyforgyldning og restaurering af lydhimlen.

 

Nu er turen kommet til alteret, hvilket er en noget større proces. Til gengæld kan alteret skilles og udtages, så det kan komme på værksted hos Maleri-konserveringsværkstedet i Jægerspris.

 

Samtidig vil klosteret ændre korforhøjningen, så alterbordet kan komme ned i niveau med kirkegulvet. Derved kan alteret sænkes ca. 20 cm, hvilket vil give en stor forbedring af hele kirkens udtryk, idet alteret ind til nu har stået med toppen ca. 1 cm fra loftet. Det har givet et meget "duknakket" indtryk, især fordi alterets topstykke har måtte bukkes fremad for at finde plads.
Dette forhold - samt fundet af gamle beslag på alteret, som ikke er i brug i klosterkirken - bestyrker i øvrigt klosterets formodning om, at alteret er ældre end jomfruklosterets oprettelse i 1699, og altså har siddet et andet sted, før det blev monteret i klosteret.

Renovering af klosterporten

13. august 2020

​Klosteret har mange fine smedejernsarbejder. De fleste er udført nogenlunde samtidig med opførelsen af den nye beboelsesbygning, Damerne Fløj i 1907.

Med tiden er der sket en del korrosion og afskalning af maling. Nogle dele var så rustne, at de skal fornyes for at sikre den fortsatte overlevelse. Ikke bedre blev det, da en ukendt lastbil påkørte smedejernsporten i Sankt Peders Stræde med omfattende skader til følge. 

Også de to stifterinders våbenskjolde var efterhånden så medtagne af vind og vejr, at de skal restaureres hos vores konservator.

Så måtte klosteret finde finansiering til renovering af porten og de fire tilhørende murværn i murbuerne ved siden af porten. Desuden har der i lang tid været problemer med den lille låge mod Klosterparken, som konstant bliver udsat for hærværk, - så den måtte også til reparation. Det bliver således et ganske omfattende projekt.

Det er firmaet Smededesign i Gevninge, der står for den store opgave med at reparere, oprette, sandblæse og male alle smedejernsemnerne, mens Maleri-konserveringsværkstedet står for våbenskjoldene.

Heldigvis har venlige fonde og foreningen Roskilde Klosters Venner bidraget substantielt til projektet, så vi i løbet af en måneds tid får en helt nyrenoveret port mv. hjem igen. 

Nu har delene ikke været afmonteret i over 100 år,  så vi satser på, at denne renovering betyder, at der ikke skal så omfattende arbejder til de næste 100 år!

Vinduesrenovering

Juli 2020

Klostret har tidligere renoveret samtlige forsatsvinduer på de store vinduer i 8 lejligheder i Damernes Fløj. 

Nu har Slots- og Kulturstyrelsen givet lov til at bruge et mere moderne forsatsglas på en række små vinduer i køkkener og badeværelser i lejlighederne. Systemet, som hedder Optoglas, består af en hærdet glasrude, som monteres på det originale vindue med gammeldags hængsler, anverfere mv.

Det betyder, at løsningen er næsten usynlig, og samtidig følger glasset det oprindelige vindue udad, når vinduet åbnes. På den måde undgår man ulempen ved det traditionelt forsatsvindue, som åbner indad. Det er ganske praktisk i de ret små køkkener og badeværelser, hvor der mange steder er borde  eller vaske foran vinduet.

Fuld fart på rundvisningerne igen

25. juli 2020

På trods af Corona-krisen, er der kommet god gang i klosterets rundvisninger.

Desværre har det været nødvendigt at reducere gruppestørrelserne til det halve, så selv om vi har lagt en del ekstrarundvisninger ind, kommer vi ikke helt op på det sædvanlige besøgstal.

Pt. kan vi maksimalt have 15 gæster pr. gruppe, og der kan vises to grupper rundt på samme tid.

Der er stadig mulighed for at komme på spændende rundture for individuelle gæster i sensommeren.

Onsdagene d. 9/9 og 16/9 er der særrundvisninger i forbindelse med GOLDEN DAYS-festivalen.  Her på klosteret bliver temaet: "Ung i Kloster".  

I ugen 17 - 22. august byder klosteret i samarbejde med Realdania inden for til en spændende rundtur i haven og et godt glas vin. Dette arrangement er ganske gratis! Alle disse særrundvisninger er nu helt udsolgt!

 

Klosteret har offentlige rundvisninger igen i påsken 2021, men vil forsøge at lave nye tiltag inden da.

Men der er altid mulighed for at bestille en grupperundvisning (min. 10 personer).

 

 

 

Forsinket generalforsamling i Roskilde Klosters Venner

25. juli 2020

Den planlagte generalforsamling i april måned i Roskilde Klosters Venner måtte desværre aflyses på grund af Corona-restriktionerne.
Nu vælger bestyrelsen at gennemføre årets generalforsamling, men naturligvis under overholdelse af de gældende retningslinjer. Det betyder desværre, at der er plads til lidt færre deltagere, end normalt. 
Derfor er der tilmelding pr. e-mail til foreningens sekretær efter "først-til-mølle" princippet og en begrænsning på 45 deltagere.

 

Generalforsamlingen finder sted onsdag d. 23. september kl. 19.00 i Riddersalen på Roskilde Kloster.

Der er allerede tilmeldt det maksimale antal deltagere. Venteliste hos sekretæren.

 

Se flere oplysninger om foreningen; Tryk på knappen nedenunder!

Sommerrundvisninger

19. juni 2020

​Klosteret har været helt lukket ned under Corona-pandemien, men nu har myndighederne givet kulturinstitutionerne lov til at åbne igen.

Det bliver ikke helt på samme måde, da klosteret naturligvis følger alle retningslinjer vedrørende hygiejne, social afstand og antal gæster pr. kvadratmeter.

Vi kan desværre kun have 15 gæster pr. rundvisning.

Sommerundvisningerne finder sted hver onsdag fra 1. juli til 5. august. 

Vi sætter løbende rundvisningerne til salg, efterhånden som der bliver udsolgt på de allerede udbudte.

KULTURMINISTERIET GIVER RABAT PÅ 50% AF ENTRÉPRISEN I SKOLESOMMERFERIEN FREM TIL 9. AUGUST.

Sommerrundvisningerne blev lynhurtigt udsolgt, - inklusive de ekstra rundvisninger, klosteret fik indlagt.


 

Alternativ til påskegudstjeneste i en Corona-tid

12. april 2020

For mange af klosterbeboerne er kirkegang en fast tradition, og især på kirkens største festdag - Påskedag - er det meget underligt ikke at kunne komme i kirke.

 

Det blev derfor foreslået, at klosteret lavede et alternativ til påskehøjmessen, og det var der absolut stemning for.

 

Påskedag kl. 11.30 mødtes en del af klosterbeboerne i klosterhaven, hvor portneren havde arrangeret stole og borde - naturligvis med behørig afstand, afspritning etc. 

 

Her holdt vi en kort privat andagt med musik af en af klosterbeboerne, som er tidligere domorganist, læsning af påskeevangeliet ved klosterforvalteren, bøn ved en anden beboer, som er pastor emeritus og salmesang.

 

En meget anderledes påskefejring, men hyggelig og stemningsfuld.

 

Til slut var der kirkekaffe og hjemmebag, som klosterforvalterens hustru stod for.

Flere nyheder i nyhedsarkivet: KLIK HER

© 2013 - 2020 by Roskilde Kloster

Roskilde Kloster

Sankt Peders Stræde 8E

4000 Roskilde

Tlf.:         46350219

E-mail:    info@roskildekloster.dk

CVR.nr.:  14772316