Digitalisering af Roskilde Klosters samling af kort og bygningstegninger
En gruppe ildsjæle bestående af Per Bay Lund, Jakob Zeuner og Per Steenholdt har fuldstændig gratis og på frivillig basis sat sig for at hjælpe klosteret med en digitalisering og registrering af klosterets store samling af gamle kort og bygningstegninger.
Samlingen, der rummer kort, matrikelkort og bygningstegninger tilbage fra begyndelse af 1700-tallet, har stor historisk betydning og har meget stor lokalhistorisk interesse.
Gennem en registrering og digitalisering vil det blive muligt for både faghistorikere og lokalhistorisk interesserede umiddelbart at kunne tilgå materialet i en professionel digitalisering.
Arbejdet med digitaliseringen er startet d. 15. januar 2015. Per Lund har oprettet et midlertidigt atelier i klosterets Hjørnestue, hvor han med fuldt professionelt udstyr de næste par uger vil arbejde sig gennem samlingerne.
Herefter forstår et stort redigerings- og registreringsarbejde.
Roskilde Kloster er meget taknemlig for denne enestående støtte til et digitaliseringsprojekt, som der på ingen måde ville have været mulighed for at gennemføre for klosterets egne økonomiske midler.
Klik på billederne for at se dem i større format.
For at undgå at flytte alle kort og tegninger, har Per Lund oprettet et midlertidigt fotostudie i klosterets Hjørnestue
Per Lund har brugt megen tid på affotografering og registrering af bygningstegninger fra sin tidligere arbejdsplads, Sankt Hans Hospital. Nu har Per stillet sin arbejdskraft og sit udstyr til rådighed for klosteret.
Klosteret råder over en stor samling kort som disse samt matrikelkort, som nu bliver digitaliseret.
I arkivet findes et væld af bygningstegninger, som denne af den tidligere folkestue og køkkenbygning, nu klosterforvalterbolig. Sådanne tegninger bliver nu digitaliseret.
Eksempel på færdig digitalt kort i høj opløsning. (Situations Cart over det Höy Adelige Jomfrue Klosterets Hoved Mark)
Arkitekt J. Ingwersen efter opmåling af prof. Martin Nyrop ca. 1889.